current views are: 2

7 Φεβρουαρίου 2018
Δημοσίευση11:03

Το σκάνδαλο Novartis (και δυο-τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό)

Μερικές σκέψεις για μια υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα

Δημοσίευση 11:03’

Μερικές σκέψεις για μια υπόθεση που συγκλονίζει την Ελλάδα

Δεν παριστάνω τον ειδικό και δεν έχω τελειώσει τη Νομική. Αλλά μερικά πράγματα μιλάνε από μόνα τους και χρειάζεται απλώς μια γερή δόση κοινής λογικής για να καταλάβεις τι συμβαίνει. Συν ματάκια ανοιχτά για να μπορείς να λαμβάνεις πληροφορίες και εκτιμήσεις από όλους τους δυνατούς διαύλους. Και αυτούς που έχουν σχέση με την πραγματικότητα και τους άλλους που διαβιούν στην επικράτεια της παραμύθας. Τα βάνεις όλα στο μπλέντερ, σουρώνεις, σερβίρεις με κανέλα και καλή σας απόλαυση που λένε και στα καφεζυθεστιατόρια.

Από την αρχή λοιπόν, μερικές διαπιστώσεις με το φτωχό μου το μυαλό:
* Σκάνδαλο υπάρχει. Είναι από αυτά τα σκάνδαλα που σκάνε συχνά πυκνά, όχι μόνο στο χώρο της υγείας αλλά σε οποιοδήποτε χώρο διακινούνται κολοσσιαία ποσά. Το σκάνδαλο υπάρχει και απ’ ό,τι φαίνεται δεν αφορά μόνο στη Novartis, αλλά και σε άλλες φαρμακευτικές εταιρείες που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον.

* Το σκάνδαλο δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο. Δεν μιλάμε εδώ για κάποιες χιλιαροπούλες ή για μερικά εκατομμυριάκια. Μιλάμε για δισεκατομμύρια και αυτά τα δισεκατομμύρια πολύ χρήσιμα θα φαίνονταν στον ελληνικό λαό εν μέσω Μνημονίων.

* Καλόν είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τους κάθε είδους κανιβαλισμούς προσώπων. Αν θυμάμαι καλά εξακολουθεί να ισχύει στη χώρα μας το τεκμήριο της αθωότητας και κανείς δεν είναι ένοχος αν δεν το αποφασίσει το δικαστήριο. Επ’ αυτού τοποθετήθηκε πολύ σωστά ο Γιάννης Ραγκούσης λέγοντας:

«Πρέπει να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Χρειάζεται όμως προσοχή, ώστε να μην υπάρξει πολιτική συγκάλυψη, αλλά ούτε και πολιτική δολοφονία κάποιου αθώου.»

* Η τεχνολογία είναι ο μεγαλύτερος ρουφιάνος του κόσμου. Και δεν την ελέγχεις εσύ, σε ελέγχει αυτή. Προς γνώση και συμμόρφωση.

* Δεν έχουν σημασία μόνο τα ονόματα που φιλοξενούνται σε κάθε είδους καταλόγους. Σημασία έχουν και τα ονόματα που λείπουν. Θα κάνουν τα κουμάντα τους τόσο στις εκλογές του 2019 όσο και σε εκείνες του 2023. Για να μην πω και στη δημιουργία καινούριων κομμάτων.

* Τα media θα παίξουν το ρόλο τους, όπως τον παίζουν πάντοτε σε αυτές τις περιπτώσεις. Και ο ρόλος αυτός μπορεί να τα οδηγήσει είτε στην κορυφή είτε στα τάρταρα. Αν πούνε την αλήθεια, όχι μόνο θα κονομήσουνε από θεαματικότητες, αναγνωσιμότητες και ακροαματικότητες, αλλά θα εγγράψουν και λαμπρές υποθήκες για το μέλλον. Αν επιλέξουν να πουλήσουν φούμαρα για λόγους κομματικής σκοπιμότητας, ενδέχεται να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα χάσουν κάθε αξιοπιστία. Και θα δουν τα ραδίκια ανάποδα.

* Ποιο Survivor και ποιο Dancing With the Stars; Ο Έλληνας ψοφάει για σκάνδαλα και θα κάνει πάρτι με τη Novartis. Αν μάλιστα εμπλακούν γκομενάκια και παπάδες στο στόρι, τότε πλέον θα μιλάμε όχι για την επιτυχία της χρονιάς αλλά της δεκαετίας!

* Μια φράση τα λέει όλα για το σκάνδαλο Novartis:
Follow the money.
Μας το έδειξε αυτό και η περίπτωση Τσοχατζόπουλου και όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε το χρήμα, ο έρως και ο βήχας δεν κρύβονται. Μα έτσι μα αλλιώς εμφανίζονται και δεν μπορείς να τα εξαφανίσεις. Και τέρμα τα δίφραγκα!