current views are: 6

17 Απριλίου 2018
Δημοσίευση10:05

Η διπλωματία του κάγκουρα

Εντάσεις του Αιγαίου και Βασίλης Καρράς

Δημοσίευση 10:05’

Εντάσεις του Αιγαίου και Βασίλης Καρράς

Υπάρχουν πολλών ειδών διπλωματίες. Υπάρχει η νορμάλ, υπάρχει η διπλωματία των κανονιοφόρων, υπάρχει και η διπλωματία του… κάγκουρα. Όπου τρία παλικάρια με μπλούζες ποδοσφαιρικής ομάδας μπαίνουν σε ένα σκαφάκι και αποφασίζουν να στολίσουν κάποιες βραχονησίδες στη μέση του πουθενά με ελληνικές σημαίες. Όχι πολύ κοντά στην Τουρκία, βεβαίως, γιατί είναι μακρύ το χέρι του Ερντογάν και μπορεί να μας χουφτώσει. Εδώ παραδίπλα, να μην κάψουμε και βενζίνα και ανοίξει τρύπα στην πορτοφόλα.

Δρόμο παίρνουν λοιπόν, δρόμο αφήνουν, φτάνουν σε ένα βράχο που λέγεται Μικρός Ανθρωποφάς και τον ξέρει όλη η Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας ούτε μία Ελληνίδα που να μην τον ξέρουν, γιατί στο σχολείο με τον Μικρό Ανθρωποφά κάναμε προσευχή, στον Μικρό Ανθρωποφά αφορούσαν οι γιορτές και τα πανηγύρια και στον Μικρό Ανθρωποφά πηγαίναμε εκδρομούλες. Κι άμα ένα παιδάκι δεν έτρωγε το φαγητό του, του λέγανε «κάτσε καλά, θα σε φάει ο Ανθρωποφάς»!

Φτηνό χιούμορ, το ξέρω, αλλά όχι τόσο φτηνό όσο η πράξη των τριών τύπων που κάρφωσαν τη σημαία. Τι τους κόστισε δηλαδή; Τη βενζίνα που είπαμε, καναδυό ανθρωποώρες, ένα κοντάρι, μπορεί να ήτανε κι από σκούπα, μια σημαία απ’ τον Κινέζο, ολίγη τριχιά, ίσως είχανε και την πρόνοια να προσθέσουν και σύρμα, γιατί φυσάει στο Αιγαίο και ξηλώνει τα πάντα. Αυτά δώσανε. Και ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από τον άδικο, τον τραγικό χαμό του Γιώργου Μπαλταδώρου που έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα…

Να κάτσουμε αυτό και να το σκεφτούμε μια στιγμή. Να μπούμε στη θέση του πιλότου που διπλασιάζει και τριπλασιάζει το φόρτο του, επειδή τρεις κάγκουρες αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους την ελληνική διπλωματία. Να μπούμε στη θέση του μηχανικού του, που στέκει στα πόδια του όρθιος εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. Και το ίδιο το αεροπλάνο να σκεφτούμε, τι καταπόνηση τραβάει, ανέβα κατέβα πρωί βράδυ, ενώ θα μπορούσε να κάθεται λουξ στο αεροδρόμιο και να κόβει βόλτες μία στις τόσες. Διότι πήγαν οι κάγκουρες να κάνουνε χαβαλέ και ανέβασαν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το κατόρθωμά τους και το είδε ο Γιλντιρίμ και αποφάσισε να μας τρολάρει.

Όπως κάνουν οι Τούρκοι βδομάδες και μήνες τώρα, σαν το τραγούδι του Καρρά, που ξεκινάει με τον αθάνατο στίχο:

«Τα χείλη σου στάζουν φαρμάκι και απειλές»

Αυτά του έχουν πει του Γιλντιρίμ να δηλώνει, αυτά δηλώνει ο τύπος. Αυτό διέταξε ο σουλτάνος ο Ταγίπ και τα σκυλιά δεμένα. Και η Ελλάς απαντά ορθώς, πάλι με στίχο του Βασιλάκη του γίγαντα, από το ίδιο τραγούδι το ρεφρέν:

«Λέγε ό,τι θες, λέγε»

Έτσι είναι το στόρι στο Αιγαίο, έτσι πάει φέτος, έτσι θα πιάσουμε χρονιά ρεκόρ στον τουρισμό και θα κονομήσουμε όλοι και όλες. Κι έτσι θα αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων που μπορεί να οδηγήσει και σε άλλα φέρετρα και σε άλλες κηδείες. Ας κάτσουν λοιπόν οι κάγκουρες στα αυγουλάκια τους και στις μέινστριμ μουσικές τους και ας αφήσουν τους ηρωισμούς σε άλλους. Σε εκείνους που τρέχουν να υπερασπιστούν την Ψωροκώσταινα, όταν οι ίδιοι διαπραγματεύονται το επόμενο μοχίτο…