current views are: 7

23 Ιουλίου 2018
Δημοσίευση09:41

Το όνομά της Μακεδονίας είναι η ψυχή μας. Στο περίπου…

Όταν η Νέα Δημοκρατία καταπίνει αμάσητο το «Βόρεια Μακεδονία»

Δημοσίευση 09:41’

Όταν η Νέα Δημοκρατία καταπίνει αμάσητο το «Βόρεια Μακεδονία»

Μια εβδομάδα έλειψα ρε φίλε κι ήρθανε τα πάνω κάτω. Από εκεί που ήμασταν αγαπημένοι με τους Ρώσους, ξαφνικά τους αντιμετωπίζουμε λες και είναι τίποτις κακές πεθερές και στα μάτια μας δεν θέλουμε να τους δούμε. Και διπλωμάτες απελάσαμε κι ο Λαβρόφ δεν έρχεται κι ο Τσίπρας μπορεί να μην πάει να δει Πούτιν και βγαίνει κι ο Κοτζιάς, εκατό χρονών άνθρωπος, και λέει ότι δεν είμαστε κότες στην εξωτερική πολιτική μας! Λόγω Σκοπίων όλα αυτά, που ντιλάραμε να τα λέμε Βόρεια Μακεδονία και δεν ήθελε η Νέα Δημοκρατία και ξεσήκωνε τον κόσμο, αλλά τώρα θέλει, δηλαδή κάπως, όχι και τόσο, στο περίπου, ένα φιλάκι μόνο και χέρι δεν θ’ απλώσω, καταλαβαινόμαστε υποθέτω…

Η Ντόρα το είπε πρώτη, που δεν μασάει καθόλου. Και παλαιότερα δεν μάσαγε, αλλά τώρα που πήρε σειρά απόσυρσης και δεν βλέπει υπουργικό συμβούλιο ούτε με το κιάλια, δεν μετράει τα λόγια της διόλου. Βγήκε και είπε λοιπόν ότι το όνομα των γειτόνων είναι Βόρεια Μακεδονία, τελεία και παύλα, τα μιλήσαμε τα συμφωνήσαμε, πίσω δεν ξαναγυρνώ, για τις παλιές αγάπες μη μιλάς. Έριξε βέβαια και την κομματική γραμμή περί εθνικότητας («εθνότητας» κατ’ άλλους, με περισσότερα πτυχία…) και γλώσσας, αλλά αυτά είναι φρουτόκρεμα μπροστά στο μπριζολίδι του ονοματολογικού. Το όνομά μας είναι η ψυχή μας είπε ο ποιητής, δεν είπε το όνομά μας είναι αυτό που γράφει η ταυτότητα.

Και ύστερα άλλαξε γενικώς το στόρι. Μέσα από μια σειρά δηλώσεις, τοποθετήσεις και τουί του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επέμεινε με τη σειρά του σε ταυτότητες και γλώσσες, αλλά το Βόρεια Μακεδονία λησμόνησε εντελώς να το αναφέρει. Σαν να μην έχει και πολλή σημασία πλέον, σαν να μην μας νοιάζει και τόσο, σαν να είναι ανάμνηση παλιά, κίτρινο γράμμα στο συρτάρι που τραγουδάει κι ο Πάριος. Σαν να έχει κλείσει οριστικά το ζήτημα και να μην έχει νόημα να σπαταλάει κανείς τις δυνάμεις του για μια υπόθεση χαμένη και τελειωμένη. Σαν να μην παίζει καμία πιθανότητα αλλαγής του Βόρεια Μακεδονία.

Πράγμα το οποίο εμένα που είμαι κουμμούνι με χαροποιεί ιδιαιτέρως, αλλά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να προκαλέσει κάποιες σοβαρές αναταράξεις. Απ’ αυτές τις αεροπλανικές, που τις βλέπει ο πιλότος πριν από σένα και βγάνει ανακοίνωση. Ανακοινώνω κι εγώ λοιπόν ότι όσο πειθαρχημένα να είναι τα στελέχη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας, όταν ακούσουν, εν τέλει και επισήμως, ότι θέμα Βόρειας Μακεδονίας δεν υφίσταται θα βγάλουν καντήλες.

Θα βγάλουν φουσκάλες, θα βγάλουν αφρούς και θ’ αρχίσουν να διαμαρτύρονται. Όχι όλοι, όχι όλες, πάντοτε δουλεύει η κομματική πειθαρχία και η προοπτική της εξουσίας βουλώνει στόματα. Αλλά δεν είναι λίγοι, δεν είναι λίγες όσες και όσοι θα πάνε ένα βηματάκι πιο πέρα από τη γκρίνια. Και θ’ αρχίσουν να μιλάνε για προδοσίες όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τη δικιά τους την παράταξη.

Διότι έσπειρες ανέμους και θα θερίσεις θύελλες. Όταν βγαίνεις φόρα παρτίδα και κατηγορείς κάποιον ότι πούλησε, ότι πρόδωσε μια εθνική υπόθεση, μην σκας μύτη ύστερα σε ένα στυλάκι ότι η προδοσία είναι κάτι που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Εδώ μιλάμε για άσπρο η μαύρο, δεν έχει γκρι, ή τουλάχιστον δεν άφηνες εσύ περιθώριο για γκρι. Έτσι είναι παιδιά, αλήθειες να λέμε. Δεν μπορείς να υπόσχεσαι στον άλλο διαιτησία εκατό-μηδέν και στο τέλος να κερδίζει πέναλτι ο αντίπαλος. Θα εξεγερθεί η κερκίδα, θα αρχίσει τα γαμωσταυρίδια, θα ορμήξει στον λάιζμαν και στο τέλος ο μόνος που θα χαμογελάει στη γωνίτσα του θα είναι ο Μιχαλολιάκος