ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Η Κυβέρνηση εμπόδιο στην αγροτική ανάπτυξη

του Χρίστου Δήμα - Δημοσίευση 9 Μαΐου 2017, 17:01 / Ανανεώθηκε 9 Μαΐου 2017, 17:48
Η Κυβέρνηση εμπόδιο στην αγροτική ανάπτυξη
Facebook Twitter Whatsapp

Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ είναι γνωστές. Καθυστερήσεις, ολιγωρίες, πόροι που λιμνάζουν για χρόνια σε ταμεία και αποτυχία σε στόχους που η ίδια θέτει. 

Οι επιδόσεις της Κυβέρνησης στο ΕΣΠΑ είναι γνωστές. Καθυστερήσεις, ολιγωρίες, πόροι που λιμνάζουν για χρόνια σε ταμεία και αποτυχία σε στόχους που η ίδια θέτει. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα καταγράφεται άλλωστε στην ίδια την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2017, όπου τίθεται ως στόχος του ΕΣΠΑ για το 2016 το ποσό των 2,28 δισ. ευρώ. Τελικά σύμφωνα με το Υπ.Οικονομίας απορροφήθηκαν 1,61 δισ. ευρώ, δηλαδή 29.3% κάτω του στόχου. 

    Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, σε μια εποχή που η αγορά διψά για κεφάλαια, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδυνατεί να αξιοποιήσει χρήματα που η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει και θα μπορούσαν σήμερα να σώσουν χιλιάδες δουλειές αλλά και να δημιουργήσουν νέες και βιώσιμες. Δυστυχώς αυτή η διαπίστωση δεν είναι γενική και αόριστη, αλλά οι αγρότες τη βιώνουν πολύ έντονα το τελευταίο διάστημα. Με το κόστος παραγωγής να έχει αυξηθεί, τη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές να ανεβαίνουν, αλλά την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών να συρρικνώνεται συνεχώς, η πραγματικότητα είναι κάτι παραπάνω από ζοφερή και δυσχεραίνει μέρα με τη μέρα λόγω της κυβερνητικής ανικανότητας.

    Η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, διασφαλίσει 4.7 δισ. ευρώ ευρωπαϊκούς πόρους για την αγροτική ανάπτυξη, οι οποίοι θα έδιναν βαθιά ανάσα στην αγορά. Δύο και πλέον χρόνια από εκείνη τη στιγμή, οι πόροι αυτοί παραμένουν αναξιοποίητοι με χιλιάδες γεωργούς, αλιείς και κτηνοτρόφους να παλεύουν να κρατηθούν στην αγορά. Η ολιγωρία αυτή της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να είναι τελευταία μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την απορρόφηση των πόρων αγροτικής ανάπτυξης, έχοντας απορροφήσει μόλις το 9.33% στα τέλη του 2016 εκ των οποίων μάλιστα, μόλις το 3.80% αφορά νέα μέτρα. 

    Δυστυχώς όμως η προχειρότητα και η ανευθυνότητα δε σταματά εδώ, καθώς ακόμη και προγράμματα που προκηρύχθηκαν, εξελίχθηκαν σε φιάσκο, όπως αυτό για τις Βιολογικές Καλλιέργειες, που τελικά επέφερε τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων αλλά και όλων των κτηνοτρόφων. Αντίστοιχες απογοητεύσεις καταγράφηκαν παντού: Στο Πρόγραμμα Νέων Αγροτών, που παραμένει παγωμένο γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα το πληροφοριακό σύστημα, στα Σχέδια Βελτιώσεων, στη Διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, στη Νιτρορρύπανση κ.α. Ακόμη και σε ζητήματα που παρέλαβαν έτοιμα, δεν προχώρησαν το παραμικρό, όπως συνέβη με το ειδικό πιλοτικό μέτρο που αποσκοπούσε στην ασφάλιση, μεταξύ άλλων, της γεωργικής παραγωγής από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα όπως η χαλαζόπτωση, ο καύσωνας, ο παγετός κ.α. μέσω επιδότησης μέσων ενεργητικής προστασίας, όπως τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες. Η πιο εντυπωσιακή αποτυχία όμως, καταγράφηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας, όπου για ολόκληρο το 2015 η Κυβέρνηση «πέτυχε» να τυπώσει μόνο ένα τρίπτυχο φυλλάδιο, ενώ είχε στη διάθεση της πόρους ύψους 101 εκατ. ευρώ για να διαθέσει σε ψαράδες, ιχθυοκαλλιεργητές και επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον κλάδο των ψαριών.

    Είναι προφανές λοιπόν, πως έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που δε μπορεί να αντιμετωπίσει το ρόλο της με τη σοβαρότητα που απαιτείται. Είναι εξοργιστικό και συνάμα αδικαιολόγητο, σε μια εποχή που η κοινωνία έχει ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας και ο πρωτογενής τομέας από κεφάλαια, να μην έχει φτάσει ευρώ στην πραγματική οικονομία, ενώ οι πόροι λιμνάζουν. Αυτό που απαιτείται είναι εδώ και τώρα αλλαγή πολιτικής, προκειμένου να επανεκκινήσει η αγροτική οικονομία καθώς οι ευρωπαϊκοί πόροι δε θα περιμένουν για πάντα. Αν δε μπορούν, ούτε σε αυτό τον τομέα δε μπορεί, ας κάνει στην άκρη. Ο αγροτικός κόσμος έχει τη δυνατότητα να συνεισφέρει πολλά περισσότερα στην ανόρθωση της χώρας και απ' ότι φαίνεται το τελευταίο εμπόδιο σε μια τέτοια κατεύθυνση είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύντομα όμως, θα εκλείψει και αυτό.

* Ο κ. Χρίστος Δήμας είναι βουλευτής Κορινθίας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ