ΥΓΕΙΑ

Ο χειμώνας και η «τσαγκαροδευτέρα» κάνουν κακό... στην καρδιά

Δημοσίευση 16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:03 / Ανανεώθηκε 16 Σεπτεμβρίου 2013, 12:40
Ο χειμώνας και η «τσαγκαροδευτέρα» κάνουν κακό... στην καρδιά
Facebook Twitter Whatsapp

Αυξάνονται τα κρούσματα στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.

Αυξάνονται τα κρούσματα στεφανιαίας νόσου κατά τη διάρκεια του χειμώνα και εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών.
Στο συμπέρασμα αυτό έχουν καταλήξει οι επιστήμονες σε ολόκληρη την Ευρώπη και επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της Κυπριακής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό στεφανιαίων επεισοδίων παρατηρείται κυρίως τον Ιανουάριο και Δεκέμβριο. Τα ευρήματα αυτά, οφείλονται στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και στο ότι ο ψυχρός καιρός πιθανόν να επιφέρει αλλαγές στην αρτηριακή πίεση, στα λιπίδια αίματος και στους μηχανισμούς πήξης του αίματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης συμφωνούν με πρόσφατες μελέτες στην Ελβετία και το Βέλγιο όπου οι χαμηλές θερμοκρασίες συνοδεύονταν με περισσότερα καρδιακά επεισόδια. Μάλιστα, οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μείωση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς Κελσίου συνοδευόταν με 7% αύξηση του κινδύνου για καρδιακό επεισόδιο.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα είναι πως τις αρχικές ημέρες της εβδομάδας και κυρίως τη Δευτέρα παρατηρούνται τα περισσότερα κρούσματα, σε σύγκριση με τις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, αυτό οφείλεται στο άγχος της επιστροφής στην εργασία μετά την ανάπαυλα του Σαββατοκυρίακου.

Στην έρευνα που έγινε στην Κύπρο μεταξύ ασθενών της στεφανιαίας νόσου, οι μισοί σχεδόν ήταν καπνιστές, είχαν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και έπασχαν από αρτηριακή υπέρταση. Το 55% ήταν υπέρβαροι και το 23% ήταν παχύσαρκοι. Μόνο το 22% των ασθενών είχαν φυσιολογικό βάρος.

Οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες φαίνεται ότι διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την ηλικία των ασθενών. Έτσι, στους άνδρες ο κυριότερος φαίνεται ότι είναι το κάπνισμα, ενώ στις γυναίκες η αρτηριακή υπέρταση.

Σε σχέση με την ηλικία, φαίνεται ότι στις ηλικίες κάτω των 49 ετών οι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα και το οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, στις μέσες ηλικίες 50-69 ετών είναι το κάπνισμα και η υπερχοληστερολαιμία, ενώ στις μεγάλες ηλικίες, άνω των 70 ετών, είναι κυρίως η αρτηριακή υπέρταση.

H αξιολόγηση της οικογενειακής κατάστασης έδειξε ότι οι έγγαμοι άνδρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ένα επεισόδιο της στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με τις έγγαμες γυναίκες (έγγαμοι άνδρες: 84,1% έναντι 42,9% των έγγαμων γυναικών).

Επίσης, οι χήρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν τη νόσο σε σύγκριση με τους χήρους.