current views are: 1

23 Οκτωβρίου 2013
Δημοσίευση10:41

Η αντικαρκινική δράση του μπρόκολου

Το ότι το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία του ανθρώπου το ξέρουμε όλοι καλά.

Δημοσίευση 10:41’
αρθρο-newpost

Το ότι το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία του ανθρώπου το ξέρουμε όλοι καλά.

Το ότι το μπρόκολο αποτελεί ένα από τα πιο θρεπτικά και ωφέλιμα τρόφιμα για την υγεία του ανθρώπου το ξέρουμε όλοι καλά. Και όλο και πιο συχνά έρχονται στην επικαιρότητα μελέτες που δείχνουν ότι οι δυνατότητές του να συνεισφέρει στη θωράκιση της υγείας του ανθρώπου είναι τεράστιες.

Ήδη έχει φανεί από επιδημιολογικές μελέτες ότι η συχνή κατανάλωση μπρόκολου έχει μία ισχυρή προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ειδικότερα του προστάτη, του καρκίνου του μαστού, του εντέρου, του πνεύμονα ακόμα και του δέρματος.

Στο μπρόκολο οι γλυκοζινόλες (glucosinolates -GSs) που περιέχει αλλά και τα παράγωγα της διάσπασής τους, παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να ενισχύουν τη δράση ενός ενζύμου που βρίσκεται στο μπρόκολο και το οποίο βοηθά το σώμα μας να απομακρύνει όλες τις καρκινογόνος ουσίες.

Ένας τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή των γλυκοζινολών είναι η χρησιμοποίηση μίας φυτορμόνης του μεθυλγιασμονιδίου. Η ορμόνη αυτή διεγείρει το αμυντικό σύστημα των φυτών και τα βοηθά να αντιμετωπίσουν παράσιτα και μια σειρά από ασθένειες των φυτών καθώς επίσης και στην ανάπλαση των τραυματισμένων σημείων του φυτού. 

Ομάδα ερευνητών υπό τον John Juvik προσπάθησαν να βρουν ποια ομάδα γλυκοζινολών διεγείρει την παραγωγή του ενζύμου με αντικαρκινική δράση.

Ανακάλυψαν ότι αυτό το συστατικό είναι η σουλφοραφάνη χωρίς όμως να αποκλείεται και η θετική δράση και άλλων συστατικών. Σημαντικό ρόλο στην αύξησης των επιπέδων του αντικαρκινικού ενζύμου έπαιξαν και οι καλές κλιματολογικές συνθήκες μιας και η φυτορμόνη (μεθυλγιασμονιδίο) είναι ένα είδος «αντιψυκτικού υγρού» για τα φυτά και το κρύο μειώνει την αποτελεσματικότητα του.

Όπως και να έχει, το μπρόκολο για μία ακόμα φορά δείχνει ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό φαγητό που συχνά πρέπει να βρίσκεται στο διαιτολόγιο μας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Agricultural & Food Chemistry.


σχετικα αρθρα