current views are: 1

8 Ιανουαρίου 2014
Δημοσίευση06:38

Και μέσω των… κινητών μεταδίδεται το κρυολόγημα

Πόσο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς το κρυολόγημα; 

Δημοσίευση 06:38’
αρθρο-newpost

Πόσο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς το κρυολόγημα; 

Πόσο εύκολο είναι να αποφύγει κανείς το κρυολόγημα; Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν πώς να αποφύγουν τα σημεία στα οποία συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια στο σπίτι και σε δημόσιους χώρους (πόμολα, πληκτρολόγια, κουμπιά ασανσέρ και μηχανημάτων ΑΤΜ), όμως δεν ξέρουν τίποτα για τους τρόπους με τους οποίους το κρυολόγημα προσβάλλει τον οργανισμό.

Το κρυολόγημα είναι μεταδοτικό τις πρώτες δύο με τέσσερις μέρες από τη στιγμή που εμφανίζονται τα συμπτώματα και αυτός είναι ο τρόπος του οργανισμού να δείξει στους άλλους ότι πρέπει να κρατήσουν απόσταση από αυτόν.

Σε ό,τι αφορά την ανακούφιση των συμπτωμάτων, όπως ο βήχας, η καταρροή και τα έντονα φτερνίσματα, πολύ καλά αποτελέσματα παρέχουν ο χυμός πορτοκάλι, η εχινάκεια, τα ζεστά ροφήματα από βότανα και το μέλι.

Μάλιστα, όπως απέδειξε μελέτη του 2012, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, το μέλι είναι ιδανικό για την ανακούφιση του βήχα στα παιδιά ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών και τα βοηθά να κοιμηθούν ήσυχα.

Στα παραπάνω αντικείμενα στα οποία τα μικρόβια κολλάνε και εξαπλώνονται, έχουν προστεθεί πλέον και οι οθόνες αφής, στις οποίες τα μικρόβια παραμένουν ανέπαφα, όπως άλλωστε σε κάθε αντικείμενο από μέταλλο, γυαλί και τα υλικά που υπάρχουν στα κινητά τηλέφωνα. Αντίθετα, στα υφάσματα και τα υπόλοιπα μαλακά υλικά, τα σταγονίδια της υγρασίας που περιέχουν ιούς υφίστανται διασπορά.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιοί επιβιώνουν σε τέτοιες επιφάνειες για 18 ώρες, ενώ από τη στιγμή που τις αγγίζει κάποιος μπορεί να περάσουν στον οργανισμό του σε διάστημα μίας ώρας. Ακόμη πιο ανθεκτικοί είναι οι ιοί της γρίπης, που επιβιώνουν σε σκληρές, χωρίς πόρους επιφάνειες, ακόμη και για δύο μέρες.

Τέλος, όταν το κρυολόγημα περνάει, δεν επιστρέφει στον οργανισμό εξαιτίας του ίδιου ιού. Αυτό συμβαίνει επειδή από τη στιγμή που ένας ιός προσβάλει τον οργανισμό ο τελευταίος παθαίνει ανοσία σ’ αυτόν, όχι όμως και στους τουλάχιστον 200 ιούς που κυκλοφορούν στο περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αυτό ισχύει όταν το κρυολόγημα επιστρέφει σύντομα, αφού ο ιός που το έχει προκαλέσει είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο.