current views are: 2

2 Οκτωβρίου 2014
Δημοσίευση06:25

Η απώλεια της όσφρησης προμήνυμα θανάτου

 Οι ηλικιωμένοι που είναι πια ανίκανοι να ξεχωρίσουν μυρωδιέςαντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Δημοσίευση 06:25’
αρθρο-newpost

 Οι ηλικιωμένοι που είναι πια ανίκανοι να ξεχωρίσουν μυρωδιέςαντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Οι ηλικιωμένοι που είναι πια ανίκανοι να ξεχωρίσουν μυρωδιές, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Η μελέτη αμερικανών επιστημόνων για πρώτη φορά δείχνει ότι η απώλεια της αίσθησης όσφρησης μπορεί να αποτελεί έναν αρκετά αξιόπιστο προγνωστικό δείκτη πρόωρης θνησιμότητας.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 ατόμων ηλικίας 57 έως 85 ετών. Η μελέτη έγινε σε δύο στάδια.

Στο πρώτο, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν διάφορες μυρωδιές (μέντας, ψαριού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και δέρματος).  

Στο δεύτερο στάδιο, μετά από μια πενταετία, οι ερευνητές έλεγξαν ποιοι συμμετέχοντες είχαν στο μεταξύ πεθάνει (ήταν 430 ή το 12,5%) και συσχέτισαν τους θανάτους με την ικανότητα όσφρησης προ ετών.

Το 45% αναγνώρισε και τις πέντε μυρωδιές, ενώ το 29% τις τέσσερις από τις πέντε. Το 20% βρήκε δύο ή τρεις από τις πέντε, ενώ το 3,5% ανήκαν στους λεγόμενους «ανοσμικούς»,καθώς το 2,4% βρήκε μόνο μια οσμή και το 1,1% δεν πέτυχε σωστά ούτε μια μυρωδιά.