ΥΓΕΙΑ

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Δημοσίευση 24 Φεβρουαρίου 2015, 09:24 / Ανανεώθηκε 24 Φεβρουαρίου 2015, 09:24
Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες
Facebook Twitter Whatsapp

Οι γονείς που πλένουν τα πιάτα στον νεροχύτη με τα χέρια τους, αντί να τα βάζουνσε πλυντήριο πιάτων, προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση αλλεργιών.

Οι γονείς που πλένουν τα πιάτα στον νεροχύτη με τα χέρια τους, αντί να τα βάζουνσε πλυντήριο πιάτων, προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση αλλεργιών.

Σύμφωνα με νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, αν κανείς υιοθετήσει τον παραδοσιακό -και πιο κουραστικό- τρόπο για το πλύσιμο των πιάτων,μπορεί τα πιάτα να μην πλένονται τόσο καλά, αλλά -ακριβώς γι' αυτό- ο κίνδυνος παιδικής αλλεργίας μειώνεται κατά περίπου 40%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου και του Νοσοκομείου Παίδων του Γκέτεμποργκ, μεεπικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Μπιλ Χέσελμαρ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευσηστο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα μετους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» και τους «Λος Άντζελες Τάιμς», μελέτησαν 1.029παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ ετών, καθώς και τους γονείς τους.

Η μελέτη εξέτασε κατά πόσο ισχύει η λεγόμενη «υπόθεση υγιεινής», σύμφωνα με τηνοποία αν τα παιδιά εκτεθούν από νωρίς σε μικρόβια, θα πάθουν πιο δύσκολα αλλεργίεςαργότερα στη ζωή τους. Αν, αντίθετα, μεγαλώνουν σε πλήρως αποστειρωμέναπεριβάλλοντα, τότε δεν αναπτύσσεται σωστά το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες κάθε οικογένειας, όπως αν αγόραζε προϊόντααπευθείας από φάρμες (αυγά, απαστερίωτο γάλα, κρέας) ή αν τα πιάτα του σπιτιούπλένονταν στο χέρι ή από μηχάνημα. Τα παιδιά εξετάστηκαν σε ποιο βαθμό είχανεμφανίσει άσθμα, έκζεμα, αλλεργική ρινίτιδα και άλλες αλλεργικές παθήσεις.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσα παιδιά είχαν μεγαλώσει σε νοικοκυριά όπου τα πιάταπλένονταν πάντα στο χέρι, είχαν σχεδόν τις μισές αλλεργίες (23%) από ό,τι τα άλλαπαιδιά, των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν πλυντήριο πιάτων (38%). Άσθμα είχεεκδηλωθεί στο 1,7% των παιδιών που ζούσαν σε οικογένειες χωρίς πλυντήριο πιάτων,έναντι ποσοστού 7,3% μεταξύ των οικογενειών που έκαναν μηχανική πλύση.

Αν μάλιστα μια οικογένεια αγόραζε συστηματικά τρόφιμα απευθείας από φάρμες ήκατανάλωνε τρόφιμα που είχαν υποστεί ζύμωση, τότε οι παιδικές αλλεργίες ήσαν ακόμηλιγότερες (στο 19% των παιδιών, έναντι 48% των παιδιών σε όσα νοικοκυριά δενακολουθούσαν τις παραδοσιακές και πιο «βρώμικες» λύσεις).

Οι Σουηδοί επιστήμονες επεσήμαναν πάντως πως τα ευρήματά τους δείχνουν απλώςμια συσχέτιση και όχι μια σχέση αιτίας - αποτελέσματος, συνεπώς δεν είναι σίγουροικατά πόσο τέτοιες συνήθειες (πλύσιμο πιάτων στο χέρι, αγορές από φάρμες κ.α.)όντως συντελούν άμεσα στο να μειώσουν τις αλλεργίες των παιδιών. Όμως, όπωςεκτιμούν, τέτοιες συμπεριφορές εκθέτουν τα παιδιά σε περισσότερα βακτήρια και άλλαμικρόβια, πράγμα που φαίνεται να δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημά τους και νααπομακρύνει έτσι την πιθανότητα αλλεργίας.

Ειδικά για το πλύσιμο των πιάτων, καθώς επίσης των ποτηριών, πιρουνιών,κουταλιών, μαχαιριών κλπ., όπως είπε ο Μπιλ Χέσελμαρ, όταν αυτά πλένονται στοχέρι, είναι πιο εύκολο να μείνουν πάνω τους κάποια βακτήρια, πράγμα που τελικά θααποβεί σε όφελος των παιδιών, τα οποία μετά θα φάνε ή θα πιούν από αυτά. Τόνισε,όμως, ότι αυτή η εκτίμηση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλες μελέτες, προτού οιεπιστήμονες συστήσουν την εγκατάλειψη του πλυντηρίου πιάτων ως μια εναλλακτικήμέθοδο πρόληψης των αλλεργιών.