ΥΓΕΙΑ

Στο 1 ευρώ ο «κόφτης» για γενόσημα και off patent - Τι αποφασίστηκε για τα φάρμακα

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2015, 19:12 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2015, 20:50
Στο 1 ευρώ ο «κόφτης» για γενόσημα και off patent - Τι αποφασίστηκε για τα φάρμακα
Facebook Twitter Whatsapp

Στη σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας, δηλαδή του «κόφτη» στα γενόσημα φάρμακα, εντός των επόμενων δύο ετών, κατέληξε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στη σταδιακή απομείωση του μηχανισμού προστασίας, δηλαδή του «κόφτη» στα γενόσημα φάρμακα, εντός των επόμενων δύο ετών, κατέληξε η διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Συγκεκειμένα, καταργείται σταδιακά η προστασία των φθηνών ελληνικών φαρμάκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη διαπραγμάτευση της με το «κουαρτέτο» προέκυψε, ουσιαστικά, η κατάργηση της προστασίας το 2017, αφού ο «κόφτης» πέφτει στο ένα ευρώ και εξισώνονται τα γενόσημα με τα off-patent φάρμακα.

Για τα παλιά φάρμακα, όσα δηλαδή έχουν χάσει την πατέντα τους ή είναι αντίγραφα, ισχύει σήμερα ένας μηχανισμός που στόχο έχει τη διατήρησή τους στην αγορά. Σύμφωνα με αυτόν, η τιμή των off-patent δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ (ανά συσκευασία) και η τιμή των γενόσημων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ (ανά συσκευασία). 

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, το αρχικό προαπαιτούμενο (milestone 41) για την επίτευξη συμφωνίας, ήταν η κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων φαρμάκων, σύμφωνα με την οποία η τιμή των πρώτων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από τα 12 ευρώ ανά συσκευασία και η τιμή των δεύτερων δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από 7,8 ευρώ ανά συσκευασία. 

Στο δελτίο τιμών του πρώτου εξαμήνου του 2016, το όριο προστασίας θα είναι 9 ευρώ για τα off-patent και 5,5 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, το όριο προστασίας θα κατέβει στα 7 ευρώ  για τα off-patent και στα 4 ευρώ για τα γενόσημα, ενώ από το 2017 το όριο προστασίας θα είναι 4,5 ευρώ για τα off-patent και 3 ευρώ για τα γενόσημα. Στο δελτίο τιμών του δεύτερου εξαμήνου του 2017 το όριο προστασίας πέσει στο 1 ευρώ για off-patent και γενόσημα, ενώ όλες οι αλλαγές για τα νέα δελτία τιμών φαρμάκων, θα ρυθμίζονται με Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί άμεσα.

Παράλληλα,  όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι δανειστές έθεσαν στη διαπραγμάτευση την καθιέρωση μηχανισμού αυτόματης επιστροφής (claw back) στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Συμφωνήθηκε τελικά το ύψος της δαπάνης πάνω από την οποία θα υπάρχει claw back να είναι  570 εκ. ευρώ για το έτος 2016, 550 εκ. ευρώ για το έτος 2017 και 530 εκ. ευρώ για το έτος 2018. 

Η αρχική απαίτηση των δανειστών ήταν αφενός η άμεση και άπαξ κατάργηση της προστασίας των off-patent και γενοσήμων, χωρίς δηλαδή σταδιακή απομείωση, και αφετέρου, το ύψος της ενδονοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από το οποίο θα απαιτείται claw back να οριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ. 

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η συμφωνία αυτή μπορεί να διασφαλίσει  την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς φαρμάκων και τη δημόσια υγεία υπό  τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 

α) Αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων, δηλαδή αύξηση του όγκου τους στην φαρμακευτική αγορά, μέσω κινήτρων για γιατρούς, ασθενείς και φαρμακοποιούς, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης για την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των ποιοτικών γενοσήμων που κυκλοφορούν στη χώρα. 

β) Σύσταση της επιτροπής διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ)

γ) Εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών για τη συνταγογράφηση και των νοσοκομειακών φαρμάκων.

δ) Αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών φαρμάκων στα νοσοκομεία και κεντρική διαχείριση ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, όπως τα ογκολογικά. 

Με την παρούσα συμφωνία, τονίζει σε ενημερωτικό σημείωμα το υπουργείο Υγείας, η κυβέρνηση διασφαλίζει:

  • την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης των ασθενών
  • την εξοικονόμηση δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονόμηση η οποία εξετάζεται να συνδεθεί με τη μείωση του κόστους συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους. 
  • τον επιμερισμό του κόστους από τη μείωση της δαπάνης μεταξύ εγχώριας και πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας.