current views are: 12

15 Δεκεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:24

Noσοκομείο Αττικόν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση, ράντζα και… ουρές για ακτινοθεραπείες

Μια δυσάρεστη κατάσταση περιγράφουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, αλλά και σύλλογοι ασθενών στο νοσοκομείο Αττικόν στο Χαϊδάρι, με αιχμή του δόρατος την υποστελέχωση του νοσοκομείου, το οποίο έχει το ήμισυ του προσωπικού που του αντιστοιχεί ανάλογα με τους ασθενείς. 

Δημοσίευση 12:24’

Μια δυσάρεστη κατάσταση περιγράφουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, αλλά και σύλλογοι ασθενών στο νοσοκομείο Αττικόν στο Χαϊδάρι, με αιχμή του δόρατος την υποστελέχωση του νοσοκομείου, το οποίο έχει το ήμισυ του προσωπικού που του αντιστοιχεί ανάλογα με τους ασθενείς. 

Μια δυσάρεστη κατάσταση περιγράφουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση, αλλά και σύλλογοι ασθενών στο νοσοκομείο Αττικόν στο Χαϊδάρι, με αιχμή του δόρατος την υποστελέχωση του νοσοκομείου, το οποίο έχει το ήμισυ του προσωπικού που του αντιστοιχεί ανάλογα με τους ασθενείς. 

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων του νοσοκομείου, το προσωπικό είναι ανεπαρκές και δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών.

Οι βάρδιες δεν βγαίνουν, με αποτελέσμα νοσηλεύτριες να εργάζονται δωδεκάωρα και να έχουν συσσωρευμένα δεκάδες ρεπό και άδειες από τα προηγούμενα χρόνια. 

Τα βράδια η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, αφού αντιστοιχεί μία νοσηλεύτρια σε 45 ασθενείς, με κίνδυνο της υγείας των ανθρώπων που νοσηλεύονται. 

Μόνιμη, κατάσταση, εξάλλου, είναι και η τοποθέτηση ράντζων στους διαδρόμους, με τους ασθενείς να στοιβάζονται και να βρίσκονται πολλές ώρες στην αναμονή για νοσηλεία. 

Την ίδια στιγμή την δουλειά των εργαζομένων δυσχεραίνει και η υποχρηματοδότηση του νοσοκομείου, αφού έχει ως αποτέλεσμα σχεδόν κάθε μήνα να σημειώνονται ελλείψεις σε βασικά υλικά, όπως σύριγγες, γάντια, επιδέσμους.

Αλλη ”πληγή” του νοσοκομείου είναι η έλλειψη τραυματιοφορέων, οι οποίοι είναι μόνο 20.

Όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, αν κάποιος ασθενής έρθει μόνος του, υπάρχει πρόβλημα και κίνδυνος με την υγεία του, καθώς δεν θα υπάρχει κανείς να τον βοηθήσει αν δεν έχει κάποιον συνοδό. 

Το πρόβλημα δεν αναμένεται να λυθεί ούτε με την προσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για νοσοκομειακό προσωπικό, αφού για το Αττικό νοσοκομείο προβλέπεται πρόσληψη μόνο 10 ατόμων. 

Αυτά εχουν ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία σημαντικών μονάδων του νοσοκομείου, όπως για παράδειγμα η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στην οποία, από τα 27 συνολικά κρεβάτια, τα 11 δεν χρησιμοποιούνται.

Το ίδιο δε ισχύει και στην μονάδα νεογνών, η οποία σχεδόν δεν λειτουργεί, αφού είναι διαθέσιμα μόνο πέντε κρεβάτια. 

Μια γλαφυρή εικόνα της κατάστασης μας δίνει και ο γ.γ. γραμματέας του Συλλόγου των εργαζομένων και πρόεδρος της ένωσης τραυματιοφορέων Ελλάδος Γιάννης Πλαγιανάκος, ο οποίος τονίζει ότι «οδηγείται σε παρακμή ένα από τα πιο μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προσωπικό. 

Όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά:

Πλέον το νοσοκομείο λειτουργεί με το φιλότιμο των εργαζομένων. 

Πρόβλημα και με τους καρκινοπαθείς

Παρότι στο νοσοκομείο δεν υπάρχει πρόβλημα με ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων, αυτό που αναδεικνύεται από το ρεπορτάζ, είναι ότι υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα ραντεβού των καρκινοπαθών με τις ακτινοβολίες.

Ακριβώς εξαιτίας της ανεπάρκειας του προσωπικού, το τμήμα των ακτινοθεραπειών λειτουργεί μόνο μέχρι το μεσημέρι, με αποτέλεσμα ο χρόνος αναμονής για τις ακτινοθεραπείες να αγγίζει ακόμα και τον 1 1/2 μήνα.

Αυτό προκύπτει από την μαρτυρία της προέδρου του συλλόγου καρκινοπαθών Κ.Ε.Φ.Ι. Ζωής Γραμματόγλου, η οποία, τονίζει στο newpost, ότι παρότι έχουν απευθύνει έκκληση στο υπουργείο, το θέμα ακόμα δεν έχει λυθεί, με κίνδυνο επιβίωσης μεγάλου αριθμού ασθενών. 

«’Εχουμε στείλει επανειλημμένα έγγραφα για πρόσληψη προσωπικού – Υπερβαίνουμε τις δυνάμεις μας»

Για την καθημερινότητα του νοσοκομείου με ανεπαρκέστατο προσωπικό μιλά η διευθύντρια διοικ. υπηρεσίας και εκτελούσα χρέη διοικήτριας, Χ. Φαρουτζή, επισημαίνοντας ότι «παρά τα συνεχή μας έγγραφα στο υπουργείο Υγείας, ακόμα δεν υπάρχουν προσλήψεις».

Όπως αναφέρει η ίδια, σε κάθε κατηγορία προσωπικού του νοσοκομείου υπάρχουν ελλείψεις, κυρίως όμως στο νοσηλευτικό και στο παραϊατρικό τμήμα. 

«Θεωρώ ότι τα άτομα που θα προσληφθούν μέσω της πρόσφατης προκήρυξης θα λύσουν κάπως το πρόβλημα, το οποίο, όμως, θα εξακολουθεί να παραμένει» εκτίμησε.

Η κ. Φαρουτζή μάλιστα, έκανε λόγο για «εργαζόμενους που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους» σε ένα νοσοκομείο που τα τελευταία χρόνια, έχει αυξήσει, λόγω της κρίσης, την επισκεψιμότητα από τους ασθενείς κατά 35%. 

Στάση εργασίας στις 17 Δεκεμβρίου 

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει το νοσοκομείο στις 17 Δεκεμβρίου, μετά από απόφαση του Σωματείου εργαζομένων για πεντάωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11:00  διεκδικώντας την επίλυση θεμάτων, που -όπως αναφέρει το Σωματείο- προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του Νοσοκομείου.

Ειδικότερα, στις 17 Δεκεμβρίου, δεν θα πραγματοποιηθούν τακτικά ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, το πυρηνικό και τα υπόλοιπα εργαστήρια, τακτικά χειρουργεία, απογευματινά ιατρεία, ενώ θα εξαιρεθεί μόνο η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού για την πραγματοποίηση τακτικών και έκτακτων συνεδριών αιμοκάθαρσης και τα προγραμματισμένα ραντεβού για τους ογκολογικούς ασθενείς.