current views are: 9

14 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση21:38

Τρία μέτρα για μείωση των λοιμώξεων και της αντοχής στα αντιβιοτικά

Σύσκεψη του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου και της αρμόδιας Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Δημοσίευση 21:38’

Σύσκεψη του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου και της αρμόδιας Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Σύσκεψη του γ.γ. Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου και της αρμόδιας Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επιτήρηση της χρήσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία, υποχρεωτική εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων για πρόληψη των λοιμώξεων και χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, αποφασίσθηκαν σήμερα σε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ιωάννη Μπασκόζου και της Επιτροπής του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προώθηση της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών. Θέμα της συνάντησης ήταν η άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και στην κοινότητα και το τεράστιο πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα ελληνικά νοσοκομεία. 

Αναλυτικά αποφασίσθηκε:

Η άμεση συγκρότηση και λειτουργία των Επιτροπών Επιτήρησης της κατανάλωσης και ορθής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία και η εφαρμογή του πρόσφατου νομοθετικού πλαισίου για τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής.
Η προώθηση σε πανελλαδικό επίπεδο της υποχρεωτικής εκπαίδευσης όλου του προσωπικού των νοσοκομείων σε θέματα εφαρμογής μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών μέσω νοσοκομειακών θεραπευτικών πρωτοκόλλων.
Η υιοθέτηση της ελεγχόμενης χορήγησης αντιβιοτικών από τα φαρμακεία μόνο με ιατρική συνταγή.

Τονίστηκε η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας για την άμεση υλοποίηση των ανωτέρω δράσεων, καθώς η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασθενείς και υγειονομικό σύστημα. 

Για την Ελλάδα υπάρχει δέσμευση, σε διεθνές επίπεδο, για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ως ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

 


σχετικα αρθρα