ΥΓΕΙΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Νέα μεταφορά τραυματιών από τη Λιβύη

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2011, 10:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Νέα μεταφορά τραυματιών από τη Λιβύη
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεχίζουν το ανθρωπιστικό τους έργο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στη Λιβύη.

Συνεχίζουν το ανθρωπιστικό τους έργο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στη Λιβύη.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Απριλίου, μετέφεραν δια θαλάσσης 99 άτομα μεταξύ των οποίων 64 τραυματίες πολέμου και 35 συνοδούς από τη Μισράτα προς την περιοχή Ζαρζίς, στην Τυνησία.

Η  ομάδα των Γιατρών κατάφερε να αξιολογήσει την κατάσταση στις ιατρικές δομές στη Μισράτα παρά το γεγονός ότι  οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν αποκλείσει τον πληθυσμό από κάθε εξωτερική βοήθεια. Ταυτόχρονα, νοσοκομεία και κλινικές είναι ασφυκτικά γεμάτα με τραυματίες.

«Για εβδομάδες τώρα, οι ιατρικές δομές δίνουν μάχη να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών. Υπάρχει έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού για την περίθαλψη των τραυματιών και όσων υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες», δήλωσε ο Δρ. Μόρτεν Ρόστρουπ και πρόσθεσε: «Με τους τελευταίους σοβαρούς βομβαρδισμούς στη Μισράτα, η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς τα νοσοκομεία πρέπει να δώσουν εξιτήριο σε κάποιους ασθενείς πριν ακόμη ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, ώστε να μπορούν να περιθάλψουν τους νέους τραυματίες που καταφθάνουν. Πολλοί από αυτούς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους προσπαθώντας να φτάσουν στις ιατρικές δομές».

Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επιχείρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έγινε δυο εβδομάδες μετά την πρώτη θαλάσσιας μεταφοράς 71 τραυματιών από ομάδες των ΓΧΣ.

Επίσης, δόθηκαν έξι τόνοι ιατρικών προμηθειών για τις επείγουσες ανάγκες  στη Λυβική ιατρική επιτροπή προκειμένου να βοηθήσουν τις ιατρικές εγκαταστάσεις να αντιμετωπίσουν την εισροή ασθενών.

Στις 21 Μαρτίου οι ΓΧΣ έστειλαν ένα πρώτο πλοίο με ιατρικά κιτ για τη φροντίδα 300 τραυματιών στο νοσοκομείο της Μισράτα, όπου έχουν αναφερθεί πάρα πολλοί τραυματίες, καθώς και σημαντικές ελλείψεις σε φάρμακα.