ΥΓΕΙΑ

Μανιτάρια: Ένας επικίνδυνος γευστικός πειρασμός

Δημοσίευση 16 Μαΐου 2011, 17:04 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Μανιτάρια: Ένας επικίνδυνος γευστικός πειρασμός
Facebook Twitter Whatsapp
Στην άγνοια και την ελλιπή πληροφόρηση αποδίδουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές των μανιταριών τις δεκάδες δηλητηριάσεις από μανιτάρια που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας.
Στην άγνοια και την ελλιπή πληροφόρηση αποδίδουν οι επιστήμονες και οι ερευνητές των μανιταριών τις δεκάδες δηλητηριάσεις από μανιτάρια που σημειώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας. Οι μανιταρόφιλοι

Τα τελευταία χρόνια, οι σύλλογοι μανιταρόφιλων ανά την ελληνική επικράτεια ξεφυτρώνουν σαν τα... μανιτάρια, έχοντας ως βασικό μέλημα τη θωράκιση των μελών τους από τους κινδύνους που κρύβουν τα δηλητηριώδη είδη.
 
«Αν δεν γνωρίζουμε πολύ καλά ένα είδος μανιταριού, είναι προτιμότερο να μην το συλλέγουμε καθόλου. Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί απέναντι στα δηλητηριώδη μανιτάρια, έστω και αν τα περιστατικά δηλητηριάσεων αντιμετωπίζονται απόλυτα στη συντριπτική τους πλειονότητα», λέει ο Γιώργος Λάμπρου, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου.

250 δηλητηριάσεις μέσα στο 2010

Το 2010 σημειώθηκαν συνολικά 250 περιστατικά δηλητηριάσεων από μανιτάρια, δύο από τα οποία απέβησαν θανάσιμα.
 
«Το πόσο σοβαρή είναι μια δηλητηρίαση εξαρτάται από την ποσότητα επικίνδυνων μανιταριών που θα καταναλωθούν, καθώς βέβαια και από την κατάσταση της υγείας του ατόμου που θα τα καταναλώσει.
 
Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε ένα 24ωρο από την κατανάλωση των μανιταριών και αφορούν κυρίως γαστρεντερικά προβλήματα», αναφέρει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας.

Με τη χώρα μας να αποτελεί μία από τις πλουσιότερες σε ποικιλία μανιταριών σε όλον τον κόσμο, η συλλογή μανιταριών έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενα χόμπι.

«Είναι όντως πολύ ενδιαφέρον. Η χώρα μας έχει περισσότερα από 7.000 είδη μανιταριών. Τα δηλητηριώδη είναι μόλις 15, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει», επισημαίνει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.
 
Οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών θα πρέπει να γνωρίζουν πως το βράσιμο ή το ψήσιμο των επικίνδυνων μανιταριών δεν ακυρώνει τις δηλητηριώδεις ιδιότητές τους. Τα δύο πιο επικίνδυνα είδη ελληνικών μανιταριών:

Φαλλοειδής Αμανίτης

Αποτελεί με διαφορά το πλέον σύνηθες είδος επικίνδυνου μανιταριού στην Ελλάδα, καθώς βρίσκεται με μεγάλη συχνότητα σχεδόν σε όλες τις δασικές εκτάσεις της χώρας μας. Εμφανίζεται από τις αρχές του Ιουνίου και διατηρείται μέχρι και τους φθινοπωρινούς μήνες. Τα συμπτώματα δηλητηρίασης εμφανίζονται τις πρώτες 24 ώρες μετά την κατανάλωσή του και η αντιμετώπισή τους πρέπει να είναι άμεση.

Εαρινός Αμανίτης

Σπανιότερο αλλά εξίσου επικίνδυνο είδος, ο εαρινός αμανίτης φυτρώνει από το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και έπειτα, ενώ διατηρείται κυρίως μέχρι τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.
 
Συναντάται κυρίως στις ορεινές και δασικές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Ηπείρου, ενώ είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτο, εξαιτίας του χαρακτηριστικού κατάλευκου χρώματός του.

Πηγή: real.gr