ΥΓΕΙΑ

Εγκρίθηκε φάρμακο για σπάνιο παγκρεατικό καρκίνο

Δημοσίευση 25 Μαΐου 2011, 15:26 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εγκρίθηκε φάρμακο για σπάνιο παγκρεατικό καρκίνο
Facebook Twitter Whatsapp
Σε επέκταση των ενδείξεων ενός υπάρχοντος αντικαρκινικού φαρμάκου, ώστε να συμπεριλάβουν και μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος, προχώρησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA).
Σε επέκταση των ενδείξεων ενός υπάρχοντος αντικαρκινικού φαρμάκου, ώστε να συμπεριλάβουν και μια σπάνια μορφή καρκίνου του παγκρέατος, προχώρησε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Το φάρμακο λέγεται σουνατινίμπη και είναι ήδη εγκεκριμένο για τον προχωρημένο καρκίνο του νεφρού και τους γαστρεντερικούς όγκους στρώματος. Η νέα ένδειξή του είναι οι παγκρεατικοί νευροενδοκρινείς όγκοι που είναι ανεγχείρητοι, τοπικά προχωρημένοι ή μεταστατικοί.

Το πράσινο φως που έδωσε η FDA βασίζεται στα ευρήματα μελέτης με 171 ασθενείς, η οποία κατέδειξε μέση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου 10,2 μήνες έναντι 5,4 μηνών δίχως τη λήψη του φαρμάκου.

Οι παγκρεατικοί νευροενδοκρινείς όγκοι του παγκρέατος είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, καθώς ετησίως προσβάλλουν 2-4 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.Πηγή: tanea.gr