ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζονται οι αντιθέσεις για τη συστηματική μαστογραφία

Δημοσίευση 30 Μαΐου 2011, 13:28 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Συνεχίζονται οι αντιθέσεις για τη συστηματική μαστογραφία
Facebook Twitter Whatsapp
Περισσότερες από οκτώ στις δέκα γυναίκες δηλώνουν ότι οι νέες οδηγίες κατά της συστηματικής μαστογραφίας σε ηλικία κάτω των 50 ετών δεν είναι ασφαλείς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Περισσότερες από οκτώ στις δέκα γυναίκες δηλώνουν ότι οι νέες οδηγίες κατά της συστηματικής μαστογραφίας σε ηλικία κάτω των 50 ετών δεν είναι ασφαλείς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση. Οι περισσότερες γυναίκες όμως υπερεκτιμούν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, διαπίστωσαν οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

«Οντως, έχουν εκτεθεί σε συστηματικές και υψηλού επιπέδου εκστρατείες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηριζόμενες από ιατρικές οργανώσεις και διάφορες άλλες ομάδες, που τους έχουν εμφυσήσει την άποψη ότι η μαστογραφία οδηγεί σε έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές» γράφει η Οτομ Ντέιβιντσον και άλλοι ερευνητές στην επιθεώρηση American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Η διαμάχη για τη μαστογραφία κορυφώθηκε στα τέλη του 2009, όταν μία οργάνωση ανεξάρτητων ειδικών χρηματοδοτούμενη από την κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τις προτάσεις της.

Αντί να συμβουλεύει υπέρ των ετήσιων μαστογραφιών σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών, η Αμερικανική Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών (USPSTF) ανακοίνωσε ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να υποβάλλονται συστηματικά σε μαστογραφία μέχρι τα 50 τους και εκείνες από τα 50 ως τα 74 θα πρέπει να το κάνουν κάθε δύο χρόνια.

Αυτό που δεν είπε όμως η Ομάδα είναι ότι καμία γυναίκα κάτω των 50 δεν θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία, αφήνοντας το θέμα να το αποφασίσει η ίδια η γυναίκα σε συνεργασία με τον γιατρό της, με βάση τυχόν παράγοντες κινδύνου και προσωπικές απόψεις.

Αλλά οι συστάσεις της USPSTF ήταν αντίθετες με τις πολυετείς εκστρατείες δημοσίων σχέσεων και συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τις ομάδες ασθενών, ιατρικούς κύκλους και δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Για να διαπιστώσει τι πιστεύουν οι ίδιες οι γυναίκες, η Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες της μοίρασαν ερωτηματολόγια σε 247 γυναίκες από 40 ως 50, οι οποίες επισκέφθηκαν το νοσοκομείο για τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.

Περισσότερες από οκτώ στις δέκα απάντησαν ότι συμφωνούν με την ετήσια μαστογραφία, θεωρούν ότι οι νέες οδηγίες δεν παρέχουν ασφάλεια και δεν θα καθυστερούσαν την μαστογραφία μέχρι τα 50 τους.

Οι περισσότερες, μάλιστα, υπερεκτιμούν τον κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. Κατά μέσον όρο, τοποθετούν τον κίνδυνο μία γυναίκα στις ΗΠΑ να εμφανίσει την ασθένεια κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της στο 37%. Ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι στη διάρκεια της ζωής τους, το 12% ή μία στις οκτώ γυναίκες, θα νοσήσει από αυτή τη μορφή καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Λεφέβρ της USPSTF, σχεδόν 30 από τις 1.000 40άρες θα πεθάνουν από καρκίνο του μαστού επειδή δεν υποβλήθηκαν σε μαστογραφία. Αλλά αν ξεκινούν οι μαστογραφίες στα 50 και πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια μέχρι να φθάσει η γυναίκα τα 75, επτά από αυτούς τους θανάτους μπορούν να προληφθούν. Ξεκινώντας στα 40, αντίθετα, θα μπορούσε να προληφθεί ένας ακόμη θάνατος.

Αυτή η επιπλέον μείωση του κινδύνου μπορεί να είναι σημαντική για τις γυναίκες αλλά έχει κι αυτή το κόστος της. Όπως εξηγεί ο Λεφέβρ, η μαστογραφία είναι επώδυνη για κάποιες γυναίκες και μπορεί να αποφέρει λανθασμένες, ανησυχητικές ενδείξεις για μία στις δύο που υποβάλλονται σε αυτήν ετησίως από τα 40 τους. Συγκεκριμένα, η μαστογραφία μπορεί να δείξει μία ύποπτη μάζα που αποδεικνύεται τελικά ότι δεν είναι κακοήθης.

Εν τω μεταξύ όμως η γυναίκα έχει υποβληθεί σε περαιτέρω εξετάσεις, δηλαδή έχει εκτεθεί σε περισσότερη ακτινοβολία, και κάποιες φορές έχει υποβληθεί και σε επώδυνη και ακριβή βιοψία.

Η Ελίζαμπεθ Τόμσον, πρόεδρος της οργάνωσης Susan G. Komen for the Cure, δήλωσε ότι τα μέλη της ανησυχούν ότι οι νέες συστάσεις θα αποτρέψουν τις γυναίκες στα 40 τους από το να υποβάλλονται σε μαστογραφία. Η ίδια προτείνει, όπως και πολλοί άλλοι, οι γυναίκες μετά τα 40 να υποβάλλονται σε μαστογραφία αν ανήκουν σε ομάδα μεσαίο κινδύνου.