ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Τα επικίνδυνα και ανθεκτικά «σπιτικά» βακτήρια

Δημοσίευση 21 Μαρτίου 2013, 10:06 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Έρευνα: Τα επικίνδυνα και ανθεκτικά «σπιτικά» βακτήρια
Facebook Twitter Whatsapp

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «συμβούλιο υγιεινής», βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μορφές τροφικής δηλητηρίασης, είναι ικανά να επιβιώσουν στις επιφάνειες του σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το «συμβούλιο υγιεινής», βακτήρια όπως το E.coli και η σαλμονέλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές μορφές τροφικής δηλητηρίασης, είναι ικανά να επιβιώσουν στις επιφάνειες του σπιτιού για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μπορεί να επιβιώσει μέχρι και 48 ώρες σε συγκεκριμένες επιφάνειες.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βακτηριακής επιβίωσης αποδεικνύουν ότι επιφάνειες που δείχνουν καθαρές μπορεί να συγκεντρώνουν επιβλαβή βακτήρια.

Η καλή υγιεινή, όπως ο καθαρισμός του σπιτιού και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, πρέπει να αποτελούν για όλους μας μία ιδιαίτερα σημαντική και καθημερινή συνήθεια, ώστε να σπάσει η αλυσίδα οποιασδήποτε μόλυνσης.

Στην έρευνα εξετάστηκε το χρονικό διάστημα κατά το οποίο μπορούν να επιβιώσουν πέντε διαφορετικοί τύποι βακτηρίων σε συγκεκριμένα σημεία υγιεινής, όπως οι επιφάνειες της κουζίνας και τα υφάσματα, σε ένα εύρος θερμοκρασιών που υπάρχουν σε ένα τυπικό νοικοκυριό.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι το βακτήριο του σταφυλόκοκκου μπορεί να επιβιώσει το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παραμένοντας ζωντανό σε πλαστικές και ανοξείδωτες επιφάνειες μέχρι και 48 ώρες.

Αντίστοιχα, τα βακτήρια Ε. Coli, Campylobacter, λιστέρια και σαλμονέλα, επιβιώνουν για τουλάχιστον 3 ώρες στις ίδιες επιφάνειες, ενώ παραμένουν ζωντανά 2 με 3 φορές περισσότερο σε νωπό από ότι σε στεγνό ύφασμα.