ΥΓΕΙΑ

Τι προστάζει η διατροφή για την υγεία μας και για τη διάσωση του πλανήτη

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2019, 22:00 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2019, 13:39
Τι προστάζει η διατροφή για την υγεία μας και για τη διάσωση του πλανήτη
Facebook Twitter Whatsapp

Μελέτη 37 ερευνητών από 16 χώρες, με επικεφαλής τον καθηγητή Γουόλτερ Γουίλετ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αποκαλύπτει ποια πρέπει να είναι η διατροφή μας, ώστε και πιο υγιείς να είμαστε και να σώσουμε τον πλανήτη μας. Τα ευρήματα δημοσίευσε το Lancet.  

 

Με δεδομένο ότι η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει... χθες, οι ερευνητές προτείνουν να τρώμε διπλάσια λαχανικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και όσπρια και να περιορίσουμε στο μισό το κρέας - ιδίως το κόκκινο - και τη ζάχαρη.

Όπως εξήγησαν, η διατροφή αυτή μπορεί ταυτόχρονα να σώσει ζωές (περίπου 11 εκατομμύρια κάθε χρόνο), μειώνοντας τις χρόνιες παθήσεις και να θρέψει τον μελλοντικό παγκόσμιο πληθυσμό (περίπου δέκα δισεκατομμύρια το 2050), χωρίς να επιβαρύνει καταστροφικά τη Γη από άποψη πόρων και ρύπανσης, όπως συμβαίνει σήμερα, κυρίως εξαιτίας της μαζικής κρεατοφαγίας.

Για να γίνει αυτό σε διεθνή βάση, πρέπει πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο να πειστούν να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, να περιορίσουν δραστικά το φαγητό, που πετάνε στα σκουπίδια, χωρίς να το φάνε και, γενικότερα, να βελτιωθεί το σύστημα παραγωγής τροφίμων, με απεξάρτηση από τον άνθρακα, ξεκινώντας από τα αγροκτήματα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr