ΥΓΕΙΑ

Με ποιον τρόπο η άσκηση προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ

Δημοσίευση 11 Φεβρουαρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 09:13
Με ποιον τρόπο η άσκηση προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ
Facebook Twitter Whatsapp

Οι αθλητές ξέρουν ότι μετά από κάθε προπόνηση ο εγκέφαλος εκκρίνει τις ενδορφίνες, γνωστές και ως ορμόνες της χαράς. Πλέον βρέθηκαν στοιχεία ότι η άσκηση παράγει και μια άλλη ορμόνη, η οποία βελτιώνει τη μνήμη και προστατεύει από το Αλτσχάιμερ.

 

Η άσκηση θα μπορούσε να προστατεύει από το Αλτσχάιμερ, ενεργοποιώντας μια ορμόνη, που βοηθάει στην αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα.

Οι επιστήμονες ξέρανε εδώ και αρκετό καιρό ότι η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, αλλά δεν ήξεραν αν υπήρχε άμεση σύνδεση μεταξύ των δύο ή αν οι ασθενείς απλά δεν ήταν σε θέση να γυμναστούν. Τώρα φάνηκε ότι η ορμόνη ιριζίνη εξαντλείται στους εγκεφάλους ανθρώπων με Αλτσχάιμερ και μπορεί να προστατεύσει τα ζώα από απώλεια μνήμης και εγκεφαλική βλάβη.

Ποντίκια, στα οποία οι ερευνητές έκαναν εγχύσεις βήτα αμυλοειδούς (πρωτεΐνη που επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα, που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νευροεκφυλιστικής ασθένειας), κολυμπούσαν σχεδόν κάθε μέρα για πέντε εβδομάδες και δεν εμφάνισαν εξασθένιση της μνήμης τους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr