ΥΓΕΙΑ

Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα;

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 11 Φεβρουαρίου 2019, 11:33
Λεπτό έντερο: Ένοχο για τα αυτοάνοσα νοσήματα;
Facebook Twitter Whatsapp

Η θεραπεία του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου ενδεχομένως να αποτελεί την ενδεδειγμένη στρατηγική, για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων παθήσεων. 

 

Αρκετές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι απλές καθημερινές επιλογές μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις, να βελτιώσουν το ανοσοποιητικό και να θωρακίσουν τον οργανισμό.

«Ο γνωστός ρόλος του εντέρου είναι η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, που λαμβάνει ο άνθρωπος, μέσω της διατροφής. Ταυτόχρονα  είναι υπεύθυνο, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους εισβολείς, προκειμένου να ελέγχονται μολυσματικοί παθογόνοι παράγοντες. Συχνά, όμως, οι άνθρωποι πάσχουν από μια διαταραχή, που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, κατά την οποία τα εντερικά τοιχώματα γίνονται "διαπερατά", λόγω φλεγμονής.

Δηλαδή, μεταξύ των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος υπάρχουν ασυνήθιστα μεγάλα διαστήματα, που επιτρέπουν την είσοδο βακτηριδίων, μυκήτων, παρασίτων, λιπών και τοξινών στην κυκλοφορία του αίματος, που, υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα είχαν απομακρυνθεί», εξηγεί ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr