ΥΓΕΙΑ

Ο γάμος θα πετύχει, αν είναι γραμμένο... στα γονίδια

Δημοσίευση 12 Φεβρουαρίου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 12 Φεβρουαρίου 2019, 09:48
Ο γάμος θα πετύχει, αν είναι γραμμένο... στα γονίδια
Facebook Twitter Whatsapp

Το να βρεις έναν καλό σύντροφο το λες και θέμα τύχης. Το να καλοπαντρευτείς, όμως, είναι γραμμένο στο... DNA σου. Αυτό διαπίστωσε μελέτη του Πανεπιστημίου Binghamton, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Family Psychology.

 

Αυτό, που ήθελαν να δουν οι ερευνητές, είναι κατά πόσο διαφορετικές γενετικές παραλλαγές του OXTR – του υποδοχέα, που ρυθμίζει το γονίδιο της οξυτοκίνης – είχαν διαφορετική επίδραση στον τρόπο, με τον οποίο οι σύντροφοι υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον, κάτι που είναι απαραίτητο σε έναν γάμο.

Η οξυτοκίνη είναι γνωστή ως η «ορμόνη της αγάπης», επειδή βοηθά τους ανθρώπους να δεσμεύονται. Αλλά διαφορετικές εκδοχές του OXTR μεταβάλλουν την απελευθέρωση και τη ρύθμιση της ορμόνης, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν πιο δύσκολο από κάποιους άλλους το να είναι με έναν άνθρωπο και να τον φροντίζουν.

Για τη μελέτη οι επιστήμονες διεξήγαγαν συνεντεύξεις με 79 ζευγάρια, ζητώντας τους να αξιολογήσουν πόσο υποστηρικτικός ήταν ο σύντροφός τους κατά τη διάρκεια δύσκολων περιόδων της ζωής τους. Στη συνέχεια έλαβαν δείγματα σάλιου, για να ανακαλύψουν ποια παραλλαγή του OXTR έφεραν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ποιότητα του γάμου επηρεάστηκε ιδιαίτερα, όταν οι σύζυγοι έφεραν μια συγκεκριμένη παραλλαγή, η οποία στο παρελθόν έχει συνδεθεί με κοινωνικά ελλείμματα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr