ΥΓΕΙΑ

Δυσλεξία: Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης με ελληνική σφραγίδα

Δημοσίευση 16 Μαρτίου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 15 Μαρτίου 2019, 10:08
Δυσλεξία: Πρωτοποριακή μέθοδος διάγνωσης με ελληνική σφραγίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι μαθησιακές δυσκολίες απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών. Μετά από δέκα χρόνια ερευνών ομάδα Ελλήνων επιστημόνων παρουσίασε μια ψηφιακή μέθοδο για τη δυσλεξία, που για πρώτη φορά παγκοσμίως προσφέρει τη δυνατότητα για συγκεκριμένες μετρήσεις, σχετικά με ένα πλήθος παραμέτρων, οι οποίες επηρεάζουν την αναγνωστική ικανότητα του ατόμου. 

 

Η δυσλεξία είναι ένα κοινό πρόβλημα, το οποίο, όμως, πολλές φορές παραμένει αδιάγνωστο.Όπως τόνισαν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται εκτός και εντός συνόρων, στην Ελλάδα έχουμε 1,5 εκατομμύριο δυσλεκτικούς, αριθμός που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο σε όλον τον κόσμο.

Το κόστος των αναγνωστικών δυσκολιών - που αποτελούν μία κατηγορία ασθενειών και δεν είναι ένα πράγμα - είναι τεράστιο. Μέχρι 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να φθάσει το τελικό κόστος σε ένα κράτος, που δεν έχει τα εργαλεία για την πρώιμη διάγνωση του προβλήματος. Για να μη μιλήσουμε και για τα άλλα κόστη, τα συναισθηματικά, αλλά και εκείνα της συμπεριφοράς. Εσείς ξέρατε ότι ένας στους δύο κρατούμενους στις φυλακές έχει φανεί από επιστημονικές μελέτες ότι είναι δυσλεκτικός; 

"Ένα παιδί που έχει δυσλεξία, βλέπει ότι δεν μπορεί να διαβάσει, το κοροϊδεύουν οι συμμαθητές του, απομονώνεται, δεν έχει φίλους... Και πού καταλήγει συνήθως; Στην παραβατική συμπεριφορά", εξήγησαν οι ομιλητές σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της μεθόδου RADAR, βάζοντας εύστοχα τις παραμέτρους σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον στο "παιχνίδι".

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr