ΥΓΕΙΑ

Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα, όταν μένουν πολλή ώρα στο νερό

Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 22 Μαρτίου 2019, 16:04
Γιατί ζαρώνουν τα δάχτυλα, όταν μένουν πολλή ώρα στο νερό
Facebook Twitter Whatsapp

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι οι παλάμες, τα πέλματα, αλλά κυρίως οι άκρες των δακτύλων σας «ζαρώνουν», όταν τα χέρια σας μείνουν πολλή ώρα εκτεθειμένα στο νερό; Όπως, για παράδειγμα, συμβαίνει το καλοκαίρι με το μπάνιο στη θάλασσα, όταν πλένετε τα μάλλινα ρούχα στο χέρι ή όταν μένετε στο ντους πολλή ώρα για να χαλαρώσετε.

 

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει σε όλους μας, σε όλες τις ηλικίες, συχνότερα με το ζεστό νερό παρά με το κρύο. Τί το προκαλεί, όμως; Και σε τι χρησιμεύει;

«Τα ερωτήματα αυτά είναι εύλογα, αλλά εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, τουλάχιστον όσον αφορά στην πρακτική σημασία του ρυτιδιάσματος», λέει ο Μάρκος Μιχελάκης, δερματολόγος-αφροδισιολόγος.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το ζάρωμα εκδηλώνεται, όταν το νευρικό σύστημα στέλνει μήνυμα στα αιμοφόρα αγγεία να συσταλούν. Η συστολή αυτή στενεύει τον αυλό τους και μειώνει τον όγκο του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια να συρρικνώνονται κι έτσι να μειώνεται ο όγκος στις άκρες των δακτύλων και να δημιουργούνται πτυχές, δηλαδή λωρίδες χαλαρού δέρματος, που δημιουργούν έντονες ρυτιδώσεις».

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr