ΥΓΕΙΑ

Βρήκαν, επιτέλους, πού θα βασίζεται το νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2019, 01:00 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2019, 14:02
Βρήκαν, επιτέλους, πού θα βασίζεται το νέο φάρμακο για το αδυνάτισμα
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλου εύρους μελέτη του Πανεπιστημίου Cambridge είναι ξεκάθαρη. Μπορούμε, πλέον, να ελπίζουμε στην παρασκευή ενός αδυνατιστικού φαρμάκου, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν τους γενετικούς παράγοντες, που προλαμβάνουν την υπερφαγία.

 

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι υπάρχει λόγος, που κάποιοι άνθρωποι ζυγίζουν περισσότερα κιλά. Και όχι, δεν είναι μόνο αυτά που τρώνε ή η γυμναστική, που δεν κάνουν. Είναι τα γονίδια. Αυτά καθορίζουν σε ένα σημαντικό ποσοστό το αδυνάτισμα ή τα παραπανίσια κιλά.

Διότι, όσοι έχουν τα "γονίδια του πάχους", έχουν 25 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να κάνουν τη ζυγαριά να... αναστενάζει. 

Η νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομερώς ποιες γενετικές παραλλαγές καταστέλλουν ή αυξάνουν την όρεξη, αφού ανέλυσε πάνω από δύο εκατομμύρια γονιδιακές μεταλλάξεις. 

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα γενετικά προφίλ περισσότερων από μισό εκατομμύριο εθελοντών και εστίασε σε ένα γονίδιο - "κλειδί", γνωστό ως MC4R, το οποίο προηγουμένως εντοπίστηκε από τους ίδιους επιστήμονες να ελέγχει έναν υποδοχέα στον εγκέφαλο, που ονομάζεται μελανοκορτίνη 4. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα γονίδιο σε ρόλο "διακόπτη" στο κέντρο του εγκεφάλου, που επηρεάζει την όρεξη.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr