current views are: 1

29 Ιουλίου 2019
Δημοσίευση14:15

Στοιχεία – σοκ για τους θανάτους από κάπνισμα στην Ελλάδα

Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή την εγκύκλιο για απαγόρευση του καπνίσματος

Δημοσίευση 14:15’
αρθρο-newpost

Τι αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με αφορμή την εγκύκλιο για απαγόρευση του καπνίσματος

Όσον αφορά τη χώρα μας, υγειονομική βόμβα χαρακτηρίζει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) για τον πληθυσμό, με αφορμή την ενεργοποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, χαιρετίζοντας παράλληλα τη σχετική πρωτοβουλία που υλοποιείται με συγκεκριμένες, στοχευμένες δράσεις για το μείζον αυτό ζήτημα δημόσιας υγείας.

«Παγκοσμίως 7,1 εκατ. θάνατοι το χρόνο οφείλονται στο ενεργητικό κάπνισμα, ενώ 884.000 θάνατοι σχετίζονται με το παθητικό. Το 25% των θανάτων των ανδρών στην Ελλάδα οφείλεται άμεσα ή έμμεσα στο κάπνισμα. Με αυτό το απαράδεκτο για μια χώρα του δυτικού κόσμου ποσοστό θανάτων από μια συνήθεια που θα έπρεπε να έχει περιοριστεί δραματικά εδώ και δεκαετίες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ηγεσίας του Yπουργείου Υγείας για ενεργοποίηση του αντικαπνιστικού νόμου, αρχής γενομένης από τα δημόσια κτίρια» αναφέρει ο ΠΙΣ στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνει μάλιστα ο ΠΙΣ ως οξύμωρο ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μετρά τουλάχιστον 163 χρόνια στη χώρα μας. Απαγορεύτηκε για πρώτη φορά το έτος 1856 με Βασιλικό Διάταγμα του Όθωνα, ωστόσο η χώρα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με υψηλά ποσοστά καπνιστών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών.

Να υπενθυμίσουμε ότι στην τάχιστη εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους προχωρά η κυβέρνηση με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να στέλνει στις Περιφέρειες τη σχετική εγκύκλιο.

Πού απαγορεύεται το κάπνισμα σύμφωνα με τημ εγκύκλιο Κικίλια: 

  • Σε όλα τα κτίρια όπου στεγάζονται Γραφεία Δημοσίων Υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται και επιχορηγούνται από το Κράτος, Οργανισμοί και άλλα Ιδρύματα (Ο.Τ.Ε., Δ.Ε.Η., ΕΛ.ΤΑ. κ.λ.π).
  • Σε όλες τις μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, όπως: Νοσοκομεία, Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Δημοτικά Ιατρεία, Ιδιωτικά Ιατρεία–Οδοντιατρεία, Φαρμακεία, Λοιπές μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) κ.α.
  • Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: Σχολεία, Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα, Φροντιστήρια.
  • Στα νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδότοπους.
  • Σε κλειστούς χώρους διεξαγωγής αθλοπαιδιών, ομαδικών αθλημάτων και αθλητικών εκδηλώσεων.
  • Στους κλειστούς ή στεγασμένους χώρους των χώρων παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς επίσης:
     α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, (β) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, (δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά προσδιορίζονται για τους καπνιστές, (ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, (στ) στα παντός είδους κυλικεία, (ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων, η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

σχετικα αρθρα