ΥΓΕΙΑ

Νέα μεγάλη έρευνα σοκάρει: Το αλκοόλ αφαιρεί χρόνια από τη ζωή

Δημοσίευση 16 Απριλίου 2018, 14:36 / Ανανεώθηκε 16 Απριλίου 2018, 14:52
Νέα μεγάλη έρευνα σοκάρει: Το αλκοόλ αφαιρεί χρόνια από τη ζωή
Facebook Twitter Whatsapp

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2016 συνιστά πως ένας άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα

Σύμφωνα με μια νέα μεγάλη έρευνα, η μεγάλη και συστηματική κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αφαιρέσει αρκετά χρόνια από τη ζωή ενός ανθρώπου.

Η μελέτη, είχε ως δείγμα 600.000 άτομα που κατανάλωναν 10 με 15 αλκοολούχα ποτά κάθε εβδομάδα και απέδειξε πως μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής από ένα έως δύο χρόνια.

Επιπλέον, προειδοποιούν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερα από 18 ποτά κάθε εβδομάδα, κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και πέντε χρόνια  από τη ζωή τους.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, από το 2016 συνιστά πως ένας άνθρωπος δεν πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 14 ποτά την εβδομάδα, δηλαδή έξι μπύρες ή επτά ποτήρια κρασί.

Οι συντάκτες της μελέτης, δήλωσαν ότι τα συμπεράσματα στα οποία έφτασαν, επιβεβαίωσαν τα όρια τα οποία είχαν θέσει. Επίσης, δήλωσαν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θανάτου γι’ αυτούς που δεν πίνουν πολύ.

Οι επιστήμονες που σύγκριναν την υγεία και τις συνήθειες των ατόμων που καταναλώνουν αλκοόλ, σε 19 χώρες, υπολόγισαν πόσα χρόνια από τη ζωή του θα μπορούσε να χάσει ένας άνθρωπος που έπινε με τον ίδιο τρόπο για το υπόλοιπο της ζωής του από τη ηλικία των 40 ετών.

Οι επικεφαλής της έρευνας, ανακάλυψαν πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν περίπου δέκα ποτά την εβδομάδα, δεν γίνεται να χάσουν περισσότερους από έξι μήνες ζωής. Επιπλέον, παρατήρησαν πως η κατανάλωση αλκοόλ, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Με την κατανάλωση 12,5 ποτών, αυξάνεται ο κίνδυνος:

  • Εγκεφαλικού κατά 14%
  • Θανατηφόρας υπερτασικής ασθένειας κατά 24%
  • Ανακοπή κατά 9%
  • Θανατηφόρο ανεύρυσμα αορτής κατά 15%

Η κατανάλωση του αλκοόλ είχε συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου για τις θανατηφόρες καρδιακές παθήσεις. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα θετικά αυτά στοιχεία εξαλείφθηκαν, καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για άλλες ασθένειες.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να κάνει καλό στην καρδιά. Παρόλα αυτά, ορισμένοι επιστήμονες τόνισαν πως το γεγονός αυτόίσως να είναι υπερβολικό.

Μια άλλη έρευνα που έγινε στη Δανία, έδειξε πως μειώνεται το ρίσκο να πάθει κάποιος διαβήτη δεύτερου τύπου όταν πίνει τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα.

«Η μελέτη αυτή καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ, το γεγονός αυτό ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό», δήλωσε ο Tim Chico, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Sheffield. 

Γιάννης Κούσουλας