ΥΓΕΙΑ

Τα μωρά που τρώνε από νωρίς στερεά τροφή κοιμούνται καλύτερα

Δημοσίευση 10 Ιουλίου 2018, 16:45 / Ανανεώθηκε 12 Ιουλίου 2018, 18:08
Τα μωρά που τρώνε από νωρίς στερεά τροφή κοιμούνται καλύτερα
Facebook Twitter Whatsapp

Τα μωρά που ξεκινούν από τριών μηνών στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα κοιμούνται καλύτερα από εκείνα που τρέφονται μόνο με το μητρικό, έδειξε καινούρια μελέτη.

Η επίσημη συμβουλή των παιδιάτρων είναι να τρέφεται το μωρό αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Πλέον, αυτή η πρακτική είναι υπό εξέταση.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου JAMA Pediatrics, τα μωρά που λάμβαναν, παράλληλα με το μητρικό θηλασμό, στερεή τροφή είχαν οφέλη. Το ίδιο και οι μητέρες τους.

Τα μωρά αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα στον ύπνο και οι μητέρες τους εμφάνιζαν βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Στη μελέτη του King’s College στο Λονδίνο και του St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, συμμετείχαν 1.303 βρέφη τριών μηνών τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.

Στα μωρά της μιας ομάδας έδιναν μόνο μητρικό γάλα για έξι μήνες, ενώ στα μωρά της δεύτερης ομάδας έδιναν στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα.

Οι γονείς συμπλήρωναν ερωτηματολόγιο κάθε μήνα μέχρι να γίνουν τα μωρά 12 μηνών, και μετά συνέχιζαν κάθε τρίμηνο μέχρι να γίνουν τριών χρονών.

Η έρευνα έδειξε ότι τα μωρά της ομάδας που έτρωγαν στερεά τροφή παράλληλα με το μητρικό γάλα κοιμόντουσαν περισσότερο, ξυπνούσαν λιγότερο συχνά και είχαν λιγότερα προβλήματα από εκείνα που τρέφονταν αποκλειστικά με μητρικό γάλα τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

Οι μητέρες γνωρίζουν καλύτερα

H Βρετανική υπηρεσία υγείας (NHS) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συμβουλεύουν να περιμένουν οι μητέρες να γίνουν τα μωρά έξι μηνών πριν τους δώσουν στερεά τροφή.

Στην πράξη, όμως, αυτό αμφισβητείται. Σύμφωνα με την έρευνα διατροφής βρεφών (Infant Feeding Survey), 75% των μητέρων στη Βρετανία δίνουν στα παιδιά τους στερεά τροφή πριν τους πέντε μήνες, υποστηρίζοντας κάποιες (26%) ότι η κύρια αιτία της απόφασης αυτής είναι ότι τα παιδιά ξυπνούν συχνά το βράδυ.

Ο Καθηγητής Gideon Lack του King’s College του Λονδίνου, είπε: «Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ενισχύουν την άποψη των γονιών που πιστεύουν ότι τα μωρά που τρέφονται από νωρίς με στερεά τροφή έχουν καλύτερο ύπνο.»

«Αν και η επίσημη οδηγία δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη, η έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί εφόσον υπάρχουν καινούρια στοιχεία.»

Οι διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων βρεφών αποτυπώθηκαν στους έξι μήνες. Τα μωρά που λάμβαναν στερεά τροφή κοιμόντουσαν ένα τέταρτο περισσότερο τη νύχτα (περίπου δύο ώρες περισσότερο την εβδομάδα) και ξυπνούσαν λιγότερο συχνά (1,74 φορές τη νύχτα και όχι 2 φορές).

Εκ των εισηγητών της έρευνας, ο Dr Michael Perkin, από το St George’s του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, επισήμανε ότι οι μικρές διαφορές είναι μεγάλες για τους γονείς. «Δεδομένου ότι ο ύπνος του μωρού επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής των γονιών, ακόμα και η ελάχιστη βελτίωση μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη.»

Επίσης, οι γονείς των μωρών που τρέφονταν από νωρίς με στερεά τροφή ανέφεραν ότι μειώθηκαν στο μισό τα προβλήματα στον ύπνο, όπως το κλάμα, που δύσκολα επιτρέπουν στους γονείς να πέσουν ξανά για ύπνο.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η Καθηγήτρια Mary Fewtrell, επικεφαλής του τομέα Διατροφής στο τμήμα Παιδιατρικής και Υγείας του Παιδιού (RCPCH) του Royal College, έκανε λόγο για ενδιαφέροντα στοιχεία. «Στο RCPCH συμβουλεύουμε τις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους μέχρι τους έξι πρώτους μήνες και να αποφεύγουν τη στερεά τροφή πριν τους τέσσερις μήνες. Παρόλα αυτά, η συμβουλή αυτή, για τον αποκλειστικό θηλασμό, που βασίζεται σε στοιχεία άνω των δέκα ετών, εξετάζεται αυτή τη στιγμή στη Βρετανία από την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Διατροφή (Scientific Advisory Committee on Nutrition).»

«Περιμένουμε να δούμε επικαιροποιημένες συμβουλές σχετικά με τη βρεφική διατροφή στο άμεσο μέλλον.»

Τι πρέπει τελικά να δώσουμε στα μωρά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους είναι διφορούμενο και πολλές μητέρες κρίνονται που δεν μπορούν να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους, ή ακόμα χειρότερα αν χρησιμοποιούν θήλαστρα και δίνουν στερεά τροφή.

Τον τελευταίο μήνα, το Royal College of Midwives απάντησε στις πιέσεις που δέχεται από τις νέες μητέρες δημοσιεύοντας καινούριες οδηγίες για τις μαίες και τους μαιευτήρες να σέβονται την απόφαση μιας γυναίκας να μην θηλάσει.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε μερικώς από την υπηρεσία Food Standards Agency, που εξετάζει επίσης την ανάπτυξη αλλεργιών στα μωρά. Eκπρόσωπος της υπηρεσίας είπε: «Ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες να θηλάζουν αποκλειστικά τα μωρά τους για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους. Εάν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι είναι καλό για το μωρό σας, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού σας»

Τι τροφές να δίνετε στο μωρό σας

► Οι πρώτες τροφές μπορούν να περιλαμβάνουν πολτοποιημένα ή μαλακά φρούτα και λαχανικά, όπως πατάτα, γλυκοπατάτα, καρότο, μήλο ή αχλάδι.
► Μαλακά φρούτα όπως ροδάκινο ή πεπόνι, ή βρεφικές κρέμες με ρύζι ή δημητριακά αναμεμειγμένα με το βρεφικό γάλα.
► Σε κάποια μωρά αρέσει να ξεκινούν με πολτοποιημένη τροφή. Άλλα μωρά χρειάζονται περισσότερο χρόνο να συνηθίσουν τη διαφορετική καινούρια υφή, οπότε στην αρχή ίσως προτιμούν μαλακές ή πολτοποιημένες τροφές σε κουτάλι.
► Συνεχίστε να του δίνετε διαφορετικές τροφές. Ίσως χρειαστείτε πολλές προσπάθειες πριν αποδεχτεί το μωρό σας μια καινούρια τροφή ή υφή.

 

ΠΗΓΗ: Laurel Ives / BBC Health

Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη