ΥΓΕΙΑ

H ορθοστατική υπόταση ενδεχόμενος παράγοντας εγκεφαλικών παθήσεων

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2018, 21:41 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2018, 21:41
H ορθοστατική υπόταση ενδεχόμενος παράγοντας εγκεφαλικών παθήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Οι άνθρωποι μέσης ηλικίας που ζαλίζονται όταν σηκώνονται από οριζόντια θέση ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια ή εγκεφαλικό

Οι άνθρωποι μέσης ηλικίας που ζαλίζονται όταν σηκώνονται από οριζόντια θέση ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια ή εγκεφαλικό στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνες.

Το αίσθημα ζαλάδας, που οφείλεται σε ξαφνική πτώση της πίεσης στο αίμα, είναι γνωστό ως ορθοστατική υπόταση.

Από τους 11.709 συμμετέχοντες στην έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ, όσοι έπασχαν από την πάθηση αυτή διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια ή να πάθουν εγκεφαλικό.

Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι κάποτε ζαλιζόμαστε, δεν έχει απαραίτητα σχέση με κάποια σοβαρή ασθένεια.

Η Αμερικάνικη Ακαδημία Νευρολογίας μελέτησε για περίπου 25 χρόνια άτομα με μέση ηλικία 54 ετών.

Η συγγραφέας της έρευνας Αντρέα Ρόουλινγκς δήλωσε ότι η ορθοστατική πίεση είχε ήδη συνδεθεί με καρδιοπάθειες, έτσι η ομάδα της θέλησε να ερευνήσει κατά πόσο είναι υπεύθυνη και για εγκεφαλικές παθήσεις.

«Η μέτρηση της ορθοστατικής πίεσης στην μέση ηλικία είναι ενδεχομένως ένας νέος τρόπος να εντοπίσουμε άτομα που πρέπει να παρακολουθούνται με προσοχή για άνοια ή εγκεφαλικό» είπε.

«Περισσότερες μελέτες πρέπει να διεξαχθούν προκειμένου να διαπιστώσουμε τι μπορεί να προκαλεί αυτή τη σύνδεση και να εντοπίσουμε πιθανές στρατηγικές πρόληψης.»

Η έρευνα έχει περιορισμούς, από την άποψη ότι οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για ορθοστατική πίεση μόνο στην αρχή της έρευνας, οπότε πιθανόν να μην είναι ενδεικτική για αλλαγές στην πίεση του αίματος με την πάροδο του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας:

  • Από τους 11.709 συμμετέχοντες, 1.068 (9.1%) ανέπτυξαν άνοια και 842 (7.1%) υπέστησαν ισχαιμικό επεισόδιο, το οποίο συμβαίνει όταν μέρος του εγκεφάλου αποκλείεται από την ροή του αίματος
  • Από τους 10. 527 συμμετέχοντες που δεν έπασχαν από ορθοστατική πίεση κατά το χρόνο της αρχικής τους εξέτασης, 9% ανέπτυξαν άνοια και 6.8% έπαθαν εγκεφαλικό
  • Από τους 552 συμμετέχοντες που έπασχαν από ορθοστατική πίεση κατά το χρόνο της αρχικής τους εξέτασης, 12.5% ανέπτυξαν άνοια και 15.2% έπαθαν εγκεφαλικό

Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού.

Συμπτώματα χαμηλής πίεσης (υπότασης)

  • Ζαλάδα ή λιποθυμική τάση
  • Ναυτία
  • Θαμπή όραση
  • Γενική αδυναμία
  • Σύγχυση
  • Λιποθυμία

Η διευθύνων σύμβουλος και προϊστάμενη νοσοκόμα δρ. Χίλντα Χέιο, είπε στο BBC ότι «η έρευνα αυτή συμβάλλει στην αναγνώριση της υπότασης ως ενδεχόμενο παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε άνοια για κάποιους  ανθρώπους.»

«Τόσο οι άνθρωποι με υπόταση όσο και εκείνοι με υπέρταση συμβουλεύονται να διατηρήσουν υγιή την καρδιά και τα αγγεία του αίματος για να καθυστερήσουν ή και να εμποδίσουν την εκδήλωση άνοιας.»

Ο Δρ. Σαμίμ Κουαντίρ, υπεύθυνος επικοινωνίας ερευνών στο Stroke Association, δήλωσε ότι  το γεγονός ότι η ορθοστατική πίεση μετρήθηκε μόνο κατά την αρχή της έρευνας «περιορίζει τα συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε».

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερες έρευνες που εξηγούν τη σύνδεση που παρατηρείται μεταξύ της ορθοστατικής πίεσης, του εγκεφαλικού και της άνοιας.»

«Το Stroke Association συνιστά να ελέγχετε τακτικά την πίεση σας, να γνωρίζετε τα μεγέθη της και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που κάτι αλλάξει ή αισθάνεστε ανησυχία.»

Πηγή: BBC News