ΥΓΕΙΑ

Επιθανάτια εμπειρία πίνοντας τσάι αγιαχουάσκας. Αλήθεια;

από Επιμέλεια: Ειρήνη Βλασακάκη - Δημοσίευση 29 Αυγούστου 2018, 07:04 / Ανανεώθηκε 29 Αυγούστου 2018, 07:04
Επιθανάτια εμπειρία πίνοντας τσάι αγιαχουάσκας. Αλήθεια;
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Σαμάνοι της Ν. Αμερικής χρησιμοποιούν το τσάι αγιαχουάσκας στις τελετές τους. Μπορεί όμως στ' αλήθεια να οδηγήσει στο μοναδικό βίωμα της επιθανάτιας εμπειρίας; Οι επιστήμονες διχάζονται.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτό που νιώθεις όταν είσαι στο χείλος του θανάτου μοιάζει τελικά με αυτό που νιώθεις όταν πίνεις τσάι.

Ή τουλάχιστον αυτό συμπεραίνει μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου στο περιοδικό Frontiers in Psychology.

Φυσικά, όλα εξαρτώνται από το τσάι. Οι ερευνητές εστίασαν στο αγιαχουάσκα, ένα τσάι της Νοτίου Αμερικής με έντονες, άμεσες και μικρής διάρκειας παραισθησιογόνες επιδράσεις. Σε 13 εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη, δόθηκε ενδοφλεβίως ποσότητα διμεθυλοτρυπταμίνη (DMT), η πιο ενεργή ουσία που βρίσκεται στο αφέψημα. Όσο ήταν ακόμα υπό την επήρεια της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας, οι εθελοντές απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο, που καθόριζε αν κάποιος είχε ζήσει πράγματι την επιθανάτια εμπειρία, μια έντονη ψυχολογική κατάσταση που πιστεύεται ότι συμβαίνει όταν βρισκόμαστε πολύ κοντά στον θάνατο.

Οι επιστήμονες νωρίτερα είχαν δώσει το ίδιο ερωτηματολόγιο στους ίδιους εθελοντές αφού όμως τους είχε χορηγηθεί ένα εικονικό φάρμακο. Επίσης έδωσαν ερωτηματολόγιο και σε δεκατρείς ξεχωριστούς εθελοντές που είχαν ζήσει κάποια στιγμή, χωρίς τη χρήση της ψυχοτρόπου ουσίας, αυτή την επιθανάτια εμπειρία , και σύγκριναν τα αποτελέσματα.

«Οι 13 εθελοντές όταν ήταν υπό την επήρεια της DMT είχαν υψηλό σκορ για την επιθανάτιο εμπειρία», σχολιάζει ερευνητής. Δηλαδή, φαίνεται πως η DMT έχει συνέπειες που μοιάζουν με την επιθανάτιο εμπειρία.

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η μελέτη αυτή θα βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου βιώματος.

«Τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα σημαντικά γιατί μας υπενθυμίζουν ότι το βίωμα του θανάτου οφείλεται σε εξαιρετικά σημαντικές αλλαγές που συμβαίνουν στον εγκέφαλο», συμπεραίνει ο επικεφαλής της έρευνας Robin Carhart-Harris, επικεφαλής του Psychedelic Research Group στο Imperial College του Λονδίνου. «Η DMT είναι ένα αξιόλογο εργαλείο που μας επιτρέπει να μελετάμε και άρα να καταλαβαίνουμε καλύτερα, την ψυχολογία και βιολογία του θανάτου.» 

Όμως, ο Manoj Doss, διακεκριμένος νευροψυχοφαρμακολόγος στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, δεν πείστηκε από τα ευρήματα της μελέτης. «Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι οι άνθρωποι, και κυρίως όσοι είναι υπό την επήρεια ναρκωτικών, εμφανίζουν συγκεχυμένη μεταγνώση, δεν αντιλαμβάνονται δηλαδή σωστά τις δικές τους γνωστικές λειτουργίες», σχολιάζει στο Live Science. Oπότε ίσως δεν είναι πολύ καλή ιδέα να λάβουμε σοβαρά υπόψη τι απάντησαν τα 13 άτομα σε ένα ερωτηματολόγιο υπό την επήρεια κάποιας ουσίας.

«Επίσης, η ψυχοτρόπος ουσία τους χορηγήθηκε με ένεση που σημαίνει άμεσα αποτελέσματα, εντός ενός λεπτού. Η επίδραση δηλαδή είναι υπερβολικά πιο γρήγορη από αυτή που δέχεται ένα άτομο που κάνει χρήση άλλων ψυχοτρόπων ουσιών που χρειάζονται ως και μία ώρα για να αρχίσει η επίδραση να γίνεται αισθητή.»

Ο Doss πιστεύει πως τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά της επιθανάτιας εμπειρίας, πιθανότατα επειδή η εναλλαγή της πνευματικής κατάστασης είναι ταχύτατη.

Τελικά όμως τι συμβαίνει; Πίνοντας ένα αφέψημα αγιαχουάσκας βιώνουμε μια επιθανάτια εμπειρία; Όποια κι αν είναι η απάντηση, οι Σαμάνοι του Αμαζονίου συνεχίζουν να το χρησιμοποιούν σε θρησκευτικές και θεραπευτικές τελετές εσωτερικής κάθαρσης.

Πηγή: LIVE SCIENCE