current views are: 28

28 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση14:22

Οπιοειδή: Μια επιδημία που εξαπλώνεται παγκοσμίως

Συνταγογραφημένα και μη, τα οπιοειδή επηρεάζουν το άτομο και την κοινωνία.

Δημοσίευση 14:22’

Συνταγογραφημένα και μη, τα οπιοειδή επηρεάζουν το άτομο και την κοινωνία.

Η Αμερική μαστίζεται από την επιδημία των οπιοειδών από το 1990, με υπερβολική χρήση και κατάχρηση των οπιοειδών, όπως μορφίνη και κωδεΐνη. Παράλληλα αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στα οπιοειδή, από 8.048 το 1999 στους 42.249 το 2016. Τώρα, υπάρχουν ενδείξεις πως η επιδημία αυτή εξαπλώνεται και σε άλλες χώρες.

Η τρέχουσα επιδημία στην Αμερική πιστεύεται ότι οφείλεται στην υπερσυνταγογράφιση των οπιοειδών για την ανακούφιση του πόνου. Το 1991, 76 εκατ. συνταγές που περιείχαν οπιοειδή γράφτηκαν και διανεμήθηκαν στα φαρμακεία της Αμερικής. Το 2011, ο αριθμός αυτός έγινε 219 εκατ. Ο αριθμός των θανάτων που προκλήθηκαν από υπερβολική χρήση φαρμάκων το 1999, τριπλασιάστηκε το 2016.

Το 2017, ο Πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε επισήμως την επιδημία αυτή ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, επιβεβαιώνοντας την υπόσχεση να πολεμήσει την κρίση και εφαρμόζοντας τη θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών.

Ο πληθυσμός της Αμερικής αποτελεί το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και 80% της παγκόσμιας χρήσης οπιοειδών. Υπάρχουν όμως αρκετές ενδείξεις ότι στα ίδια βήματα κινούνται και οι υπόλοιπες χώρες.

Για παράδειγμα, σε πρόσφατη έρευνα που έγινε στη Σκωτία και μελετήθηκαν οι ιατρικές συνταγές που περιείχαν οπιοειδή βρέθηκαν τα εξής.

Ο αριθμός των συνταγογραφημένων «σκληρών» οπιοειδών (μορφίνη, φαιντανύλη, οξυκωδεΐνη, κά) υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Τουλάχιστον 18% των Σκωτζέζων έλαβαν τουλάχιστον μία οπιούχα συνταγή. Η αυξημένη τους παρουσία εξηγείται επειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στον δυνατό πόνο των ασθενών.

Όμως τα οπιοειδή είναι τελικά αποτελεσματικά;

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα οπιοειδή είναι αποτελεσματικά στην ανακούφιση από τον πόνο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Όμως υπάρχουν επίσης σοβαρές ενδείξεις ότι μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένες και δυνητικά σοβαρές βλάβες όταν χορηγούνται στον ασθενή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης τους είναι η δυσκοιλιότητα και η νάρκωση, όπως επίσης η επίδραση στη λειτουργία του καρδιοαναπνευστικού συστήματος, τους ενδοκρινής αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλά και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα οπιοειδή είτε χρησιμοποιούνται παράνομα για διασκέδαση είτε νόμιμα με συνταγογράφηση ιατρού για την ανακούφιση από τον πόνο, μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση, εξάρτηση και τελικά θάνατο.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες, σε αντίθεση με τα «ήπια οπιοειδή», η χρήση «σκληρών οπιοειδών» οδηγεί λιγότερο συχνά σε κατάχρηση ή εξάρτηση από αυτά. Μεμονωμένοι παράγοντες, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, αυξάνουν τις πιθανότητες εξάρτησης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η χρήση των οπιοειδών στα άτομα και τις κοινωνίες, αναρωτιέται κανείς αν πρέπει τελικά να συνταγογραφούνται ή όχι. Η απάντηση είναι φυσικά «ναι», θα πρέπει να γίνεται όμως με σύνεση και για περιορισμένο χρόνο. Για μακροχρόνια χρήση θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι πιθανές παρενέργειες.

Πηγή: THE CONVERSATION / Blair H. Smith


σχετικα αρθρα