ΥΓΕΙΑ

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις συνέπειες από το αλκοόλ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας

Δημοσίευση 14 Σεπτεμβρίου 2018, 16:03 / Ανανεώθηκε 19 Σεπτεμβρίου 2018, 12:40
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις συνέπειες από το αλκοόλ ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας
Facebook Twitter Whatsapp

Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού συστάθηκε ήδη Ομάδα Εργασίας

Στην εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών που επιφέρει η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, προτίθεται να προχωρήσει το υπουργείο Υγείας.

Με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού συστάθηκε ήδη Ομάδα Εργασίας με αντικείμενο την αποτίμηση της διεθνούς επιστημονικής εμπειρίας σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης στη χώρα και την επεξεργασία και εισήγηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση των βλαπτικών συνεπειών από την κατανάλωση αλκοόλ στον υπουργό Υγείας. Η Ομάδα Εργασίας, της οποίας ο ρόλος είναι συμβουλευτικός, αποτελείται από επιστήμονες με εμπειρία στον τομέα των εξαρτήσεων και στις επιπτώσεις που έχει στην υγεία η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, εκπροσώπους φορέων απεξάρτησης, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Υγείας και επιστημονικούς συμβούλους του Υπουργού.

Πρόεδρος της Ομάδας θα είναι ο αναπληρωτής γενικός Γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), Σταμάτης Βαρδαρός με αναπληρώτρια την Εριφύλλη Νταλιάνη, επιστημονική σύμβουλο του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, σε θέματα εξαρτήσεων.

Αναλυτικά τα μέλη της επιτροπής είναι:

1. Σταμάτης Βαρδαρός, Αν. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος τη Νέλλη Σιμπέρα, Επιστ. Συνεργάτιδα του Αν. Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας.

2. Εριφύλλη Νταλιάνη, Επιστ. Συνεργάτιδα  Υπουργού Υγείας, με αναπληρωματικό μέλος την Αθηνά Παπαναγιώτου, Ειδική  Επιστ. Συνεργάτιδα Υπουργού Υγείας. 

3.  Φωτεινή Κουλούρη, Προϊσταμένη της  Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας,  με  αναπληρωματικό μέλος τον Στράτο Σκοπελίτη, Προϊστάμενο του Τμήματος Λοιπών Εξαρτήσεων, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων του Υπουργείου Υγείας.

4. Δήμος Φωτόπουλος, Ψυχίατρος, Τακτικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην CNAPA (Committee on National Alcohol Policy and Action) με αναπληρωματικό μέλος τον/την Αναπληρωματικό/ή Εκπρόσωπο της χώρας στην CNAPA.

5. Θωμάς Παπαρηγόπουλος, Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με αναπληρωματικό μέλος τον Ηλία Τζαβέλλα, Επίκουρο Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

6. Ιωάννης Μούζας, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης & Διευθυντής  Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΠαΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου)  με αναπληρωματικό μέλος την Μαίρη Κουλεντάκη, Διευθ. ΕΣΥ, Γαστρεντερολογική Κλινική ΠαΓΝΗ. 

7. Ελευθέριος Μέλλος, Ψυχίατρος, Στέλεχος Προγράμματος ΑΘΗΝΑ του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών) με αναπληρωματικό μέλος τον Αιμίλιο Κατσουλάκο, Ψυχίατρο, Υπεύθυνο ΜΟΘΕ- Αβέρωφ του ΟΚΑΝΑ.

8. Βασίλειος Γκιτάκος, Διευθυντής ΚΕΘΕΑ ( Κέντρο θεραπείας  Εξαρτημένων Ατόμων)  με αναπληρωματικό μέλος την Ελένη Βοτίκα, Ψυχολόγο, Υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ.

9. Ειρήνη Σεγρέδου, Επιμελήτρια Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδας Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής) με αναπληρωματικό μέλος τον Χαράλαμπο    Μητσώνη, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Μονάδα Απεξάρτησης από το Αλκοόλ, Ψ.Ν.Α.

10. Κωνσταντίνος Γασγαλίδης, Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής, Υπεύθυνος  Συντονιστής των δομών απεξάρτησης του Ψ.Ν.Θ. (Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) με αναπληρωματικό μέλος τον Γεώργιο Τσενεκίδη, Επιμελητή Α΄ Ψυχιατρικής, Επιστημονικό Υπεύθυνο της Μονάδας Απεξάρτησης από Αλκοόλ, Φάρμακα και Τυχερά Παιχνίδια, Ψ.Ν.Θ.

11. Ιωάννα Σιάμου, Υπεύθυνη Τομέα Αλκοόλ, ΕΚΤΕΠΝ (Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και   Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά) με αναπληρωματικό μέλος τον Αναστάσιο Φωτίου, Υπεύθυνο Τομέα Επιδημιολογίας, ΕΚΤΕΠΝ. 

Πηγή: ΑΠΕ