ΥΓΕΙΑ

Ερευνητές έδωσαν έκσταση σε χταπόδια και να τι ανακάλυψαν

από Επιμέλεια: Γεωργία Κανελλοπούλου - Δημοσίευση 25 Σεπτεμβρίου 2018, 22:07 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2018, 11:22
Ερευνητές έδωσαν έκσταση σε χταπόδια και να τι ανακάλυψαν
Facebook Twitter Whatsapp

Μια νέα έρευνα ισχυρίζεται ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πολλά κοινά με τα χταπόδια, αφού και οι δύο αντιδρούν σε τουλάχιστον μια ψυχοτρόπο ουσία με παρόμοιο, κοινωνικό τρόπο.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το Θαλάσσιο Βιολογικό Εργαστήριο του Cape Cod βρήκαν ότι, όπως και οι άνθρωποι, τα επιθετικά χταπόδια συμπεριφέρονται φιλικά και είναι κοινωνικά όταν εκτεθούν σε έκσταση. Αυτό το εύρημα, που δημοσιεύθηκε στο Current Biology, δεν είναι κάποιο ανέκδοτο, αφού δείχνει ότι ο εγκέφαλος, τόσο των ανθρώπων, όσο και των χταποδιών, είναι παρόμοιοι, κάτι που σημαίνει ότι οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα θαλάσσια πλάσματα για να αντλήσουν πληροφορίες για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τη λειτουργία του.

Το έκσταση προκαλεί ευφορία στους ανθρώπους αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μια βαθύτερη ανάλυση του γονιδιώματος των χταποδιών έδειξε ότι μια πρωτεΐνη που εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία στους ανθρώπους υπάρχει και στα χταπόδια. Αυτό δείχνει ότι «τουλάχιστον φαρμακολογικά, μπορούμε να προβλέψουμε ότι το έκσταση μπορεί να επηρεάσει τα χταπόδια με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τους ανθρώπους», είπε ο συγγραφέας της έρευνας Eric Edsinger.

Για να εξετάσουν αυτή την εικασία, η ομάδα των ερευνητών έβαλε χταπόδια σε ένα ενυδρείο με τρία μέρη που αλληλεπικοινωνούσαν. Το ένα μέρος, το «κοινωνικό», είχε ένα ακόμα χταπόδι, ενώ το μέρος με το «αντικείμενο» περιείχε μια φιγούρα του Τσουμπάκα από το Star Wars. Τα χταπόδια τοποθετήθηκαν στο κεντρικό μέρος και τους επιτράπηκε να περιηγηθούν στο χώρο για 30 λεπτά.

Πριν τους χορηγηθεί έκσταση, τα χταπόδια και των δύο φύλων φάνηκε να περνούν περισσότερο χρόνο στο κοινωνικό μέρος αν το άλλο χταπόδι ήταν θηλυκό, ενώ στο μέρος με το αντικείμενο, αν ήταν αρσενικό. Αφού όμως έμεναν 10 λεπτά σε νερό εμποτισμένο με χαμηλή δόση έκστασης, τα χταπόδια ήταν περισσότερο διατεθειμένα να περάσουν το χρόνο τους με το αρσενικό χταπόδι στο διπλανό μέρος.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι το έκσταση προκαλεί τις ίδιες κοινωνικές συμπεριφορές στα χταπόδια και στους ανθρώπους, δηλώνοντας ότι η σεροτονίνη ρυθμίζει τις κοινωνικές μας συναναστροφές από τότε που εμείς και τα χταπόδια εξελιχθήκαμε σε ξεχωριστά είδη πριν από 500 εκ. χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα ευρήματα είναι εισαγωγικά και πρέπει να επαναληφθούν, αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να ανοίξουν νέους δρόμους  για έρευνα για εκείνους που ψάχνουν να μάθουν και άλλα για τον ανθρώπινο εγκέφαλο και πώς αυτός αντιδρά σε ουσίες, όπως το έκσταση.

Πηγή: Time