current views are: 11

3 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση20:26

Οι γυναίκες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έναν χρόνο πριν κάνουν δεύτερο παιδί

Σύμφωνα με έρευνα, αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό

Δημοσίευση 20:26’

Σύμφωνα με έρευνα, αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό

Παρά το γεγονός ότι οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν οι μητέρες να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες για να κάνουν δεύτερο παιδί, ερευνητές ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζεται να περιμένουν τόσο.

Τα μικρά κενά ανάμεσα στις εγκυμοσύνες φέρουν τον κίνδυνο πρόωρων γεννήσεων, μικρότερων μωρών και θνησιμότητα μητέρας και μωρού.

Η επικεφαλής της έρευνας και συγγραφέας, Δρ. Wendy Norman δήλωσε ότι αυτά είναι ενθαρρυντικά νέα για τις γυναίκες άνω των 35 που σχεδιάζουν να κάνουν οικογένεια.

«Η επίτευξη του βέλτιστου διαστήματος ενός χρόνου ανάμεσα στις εγκυμοσύνες πρέπει να μπορεί να εφαρμοστεί από τις γυναίκες και σίγουρα αξίζει για  να μειωθούν ο κίνδυνος επιπλοκών.»

Η έρευνα σχεδόν 150.000 γεννήσεων στον Καναδά από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας και τη σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η έρευνα έδειξε ότι 12 με 18 μήνες είναι το ιδανικό διάστημα ανάμεσα στη γέννηση του πρώτου παιδιού και στη δεύτερη εγκυμοσύνη.

Οι ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ότι το βέλτιστο διάστημα είναι οι 24 μήνες και όχι λιγότεροι από 18 μήνες.

Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ότι οι γυναίκες που έμειναν έγκυος σε λιγότερο από 12 μήνες μετά τη γέννα είχαν περισσότερα προβλήματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Οι γυναίκες άνω των 35 που συνέλαβαν έξι μήνες μετά από προηγούμενη γέννα είχαν 1,2% κίνδυνο θανάτου ή βλάβης (12 περιπτώσεις σε 1000 γέννες). Η αναμονή για 18 μήνες ανάμεσα στις εγκυμοσύνες έριχνε τον κίνδυνο στο 0,5% (πέντε περιπτώσεις στις 1000 γέννες). Οι νεαρότερες γυναίκες  που έμειναν έγκυος έξι μήνες μετά από γέννα είχαν 8,5% κίνδυνο πρόωρης γέννας (85 περιπτώσεις στις 1000), ενώ το ποσοστό έπεφτε στο 3,7% αν περίμεναν 18 μήνες.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η έρευνα επικεντρώθηκε μόνο σε γυναίκες στον Καναδά και επομένως δεν είναι σαφές αν τα ευρήματα έχουν εφαρμογή σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: BBC