current views are: 3

6 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση21:22

«Σαφείς αποδείξεις» για σύνδεση ανάμεσα στην ακτινοβολία των κινητών και τον καρκίνο

Μια έρευνα διαρκείας στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των ραδιοκυμάτων που μεταδίδονται από τα κινητά τηλέφωνα, βρήκε «σαφείς αποδείξεις» που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα έκθεσης με τον καρκίνο στη καρδιά στα ποντίκια.

Δημοσίευση 21:22’
κατασκοπία

Μια έρευνα διαρκείας στις ΗΠΑ, σχετικά με τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας των ραδιοκυμάτων που μεταδίδονται από τα κινητά τηλέφωνα, βρήκε «σαφείς αποδείξεις» που συνδέουν τα υψηλά επίπεδα έκθεσης με τον καρκίνο στη καρδιά στα ποντίκια.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας κατέληξε ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σύνδεσης ανάμεσα σε όγκους στον εγκέφαλο και τα επινεφρίδια στα αρσενικά ποντίκια και την ακτινοβολία, ενώ στα θηλυκά οι ενδείξεις δεν είναι ξεκάθαρες.

Το Πρόγραμμα διεξάγεται από το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ και εξετάζει την τοξικότητα της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων όσον αφορά την παρουσία τους στην καθημερινότητα της σύγχρονης ζωής.

Η έκθεση στην ακτινοβολία στις δοκιμές ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή που βιώνει ο άνθρωπος στην καθημερινότητά του, αλλά οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματα δείχνουν την υπαρκτή σύνδεση ανάμεσα στην συχνότητα των ραδιοκυμάτων και τους όγκους, τουλάχιστον στα ποντίκια.

Σύμφωνα με τον Δρ. John Bucher, επιστήμονα στο Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ, «τα ποντίκια και τα τρωκτικά έλαβαν συχνότητες ακτινοβολίας ραδιοκυμάτων σε όλο τους το σώμα. Αντίθετα, οι άνθρωποι είναι πιο εκτεθειμένοι σε συγκεκριμένες περιοχές και ιστούς εκεί όπου βάζουν το κινητό τους. Επιπλέον, τα επίπεδα έκθεσης και η διάρκεια στην έρευνά μας ήταν μεγαλύτερα από ότι βιώνουν συνήθως οι άνθρωποι.»

Η έρευνα διήρκεσε μια δεκαετία και κόστισε πάνω από 30 εκατ. δολάρια. Οι ιστοί των ζώων ελέγχονταν τακτικά για την ύπαρξη όγκων μετά από εννέα ώρες καθημερινής ακτινοβολίας για το μεγαλύτερο διάστημα της φυσικής ζωής τους, ξεκινώντας από την μήτρα.

Βρέθηκε ότι τα αρσενικά ποντίκια, αν και είχαν περισσότερα περιστατικά όγκων στην καρδιά, σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν εκτέθηκαν σε ακτινοβολία, ζούσαν περισσότερο λόγω λιγότερων προβλημάτων στα νεφρά.

Η έρευνα επίσης εξέτασε τα ασύρματα σήματα 2G και 3G, που ήταν τα πιο διαδεδομένα είδη  όταν ξεκίνησε η έρευνα, αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι τα ευρήματά τους είναι ακόμα επίκαιρα, καθώς τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα ακόμα τα χρησιμοποιούν, μαζί με τα 4G και WiFi.

Πηγή: Independent