ΥΓΕΙΑ

Οι περισσότεροι Έλληνες υποεκτιμούν την LDL χοληστερόλη

Δημοσίευση 8 Νοεμβρίου 2018, 09:57 / Ανανεώθηκε 8 Νοεμβρίου 2018, 09:47
Οι περισσότεροι Έλληνες υποεκτιμούν την LDL χοληστερόλη
Facebook Twitter Whatsapp

Μεγάλο πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι πάρα πολύς κόσμος υποεκτιμά την κακή χοληστερόλη και τον ρόλο που εκείνη παίζει στην καρδιαγγειακή υγεία. Η νέα καμπάνια ενημέρωσης LDL Alert φιλοδοξεί να κάνει τους πολίτες να αντιληφθούν ότι πρέπει να την κρατούν χαμηλά, γιατί μπορεί να αποβεί μοιραία.

Οπότε η LDL πρέπει να κάνει... βουτιά προς τα κάτω, μιας και η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η Νο1 αιτία θνησιμότητας στην Ελλάδα  - σε αυτήν οφείλεται σχεδόν το 50% των θανάτων.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου, για την ανακοίνωση έναρξης της νέας καμπάνιας, μπορεί σε γενικές γραμμές όλοι να ξέρουμε τι κάνει η κακή χοληστερόλη, αλλά συνηθίζουμε να πιστεύουμε ότι δεν συνιστά στ' αλήθεια πρόβλημα και ότι αν για λίγο προσέξουμε τι τρώμε, αν ασκηθούμε και αν χάσουμε βάρος, ως δια μαγείας θα πάψει να υπάρχει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης Δρ. Ευάγγελος Λυμπερόπουλος, υπογράμμισε ότι σχεδόν ένας στους δύο Έλληνες έχει υψηλή LDL χοληστερόλη. "Η LDL είναι η βασική δομική ύλη της αθηρωματικής πλάκας. Το ότι υποεκτιμάται από τον κόσμο είναι πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει, γιατί δεν θα πρέπει οι ασθενείς να οδηγούνται στα επείγοντα. Φυσικά πρέπει σε κάθε περίπτωση να γνωρίζουμε τον συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει μία τιμή για όλους.

 

Διαβάστε περισσότερα στο healthmag.gr