current views are: 15

1 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:32

Πέντε πράγματα που πρέπει να βγάλεις από τη διατροφή σου για να κοιμάσαι καλύτερα

Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο; Ίσως η διατροφή σου να ευθύνεται γι’ αυτό.

Δημοσίευση 09:32’

Δεν θυμάσαι πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες έναν ξεκούραστο βραδινό ύπνο; Ίσως η διατροφή σου να ευθύνεται γι’ αυτό.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη, την παραγωγικότητα και τη γενικότερη ευημερία σου, οπότε είναι σημαντικό να έχει κανείς έναν ευχάριστο ύπνο.

Μερικές απλές αλλαγές που μπορούν να βοηθήσουν είναι να γευματίζει κανείς νωρίτερα μέσα στη μέρα και να τρώει ελαφρά γεύματα το βράδυ.

Παρακάτω υπάρχουν μερικά φαγητά και ποτά που η αποφυγή τους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα ύπνου και αίσθημα αναζωογόνησης.

1. Καφές

Προφανές παράδειγμα, αλλά κανείς δεν λέει να τον κόψει. Ένας καφές αργά τη νύχτα μπορεί να φαντάζει ως καλή ιδέα, αλλά επειδή έχει διεγερτικές ιδιότητες, μπορεί να είναι ο λόγος που μένεις ξύπνιος όλο το βράδυ.

Η καφεΐνη σταματά τη λειτουργία της χημικής ουσίας αδενοσίνης, που προκαλεί την αίσθηση ύπνου, για τουλάχιστον έξι ώρες, εμποδίζοντάς σε έτσι να λάβεις την προτεινόμενη ποσότητα ύπνου που χρειάζεσαι.

Ο ειδικός ύπνου Dave Gibson συμβουλεύει: «Θέσε μια ώρα, πέρα από την οποία δεν θα μπορείς να πιείς καφέ και μην πίνεις πάνω από δύο κούπες καφέ την ημέρα.»

2. Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευτεί, σε σύγκριση με άλλες τροφές. Επομένως, αν ξέρεις ότι θα γυρίσεις αργά στο σπίτι και θα φας τότε, προτίμησε ένα ελαφρύτερο γεύμα που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα όταν θα έρθει η ώρα να πας στο κρεβάτι.

Ο Gibson προτείνει να υπάρχει ένα διάστημα τεσσάρων ωρών ανάμεσα σε ένα βαρύ γεύμα και στην ώρα του ύπνου.

Αν νιώθεις πείνα αργότερα, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα λαχανικά, που είναι πλούσια σε ασβέστιο, μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις πριν πας για ύπνο.

3. Αλκοόλ

Ένα ποτηράκι μπορεί να φαίνεται ιδανικό μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά, αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ο λόγος που μένεις ξύπνιος το βράδυ.

Από τη στιγμή που θα εξασθενίσουν τα διεγερτικά αποτελέσματα του αλκοόλ, αυτό λειτουργεί ως ηρεμιστικό, αλλά όχι με έναν τρόπο που εγγυάται ξεκούραστο νυχτερινό ύπνο.

Σύμφωνα με τον Gibson, «το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά της ισορροπία του ύπνου REM (γρήγορες οφθαλμικές κινήσεις), τον βαθύ εκείνο ύπνο, όπου επεξεργάζεται η βραχυπρόθεσμη μνήμη μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ο ύπνος μας να διακόπτεται εκείνη την περίοδο.»

4. Καυτερά φαγητά

Η Lisa Artis, ειδικός ύπνου, συμβουλεύει ότι «όσοι έχουν προβλήματα ύπνου, καλό θα ήταν να αποφύγουν τα καυτερά φαγητά, αφού η καψαϊκίνη, η ουσία στις καυτερές πιπεριές, μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση.

Επιπλέον, ο Gibson υποστηρίζει ότι τα καυτερά φαγητά αυξάνουν τη θερμοκρασία του αίματος, προκαλώντας δυσφορία.

5. Ζάχαρη

Τα φαγητά με υψηλά επίπεδα ζάχαρης μπορούν να σου δώσουν μια ξαφνική δόση ενέργειας, καθυστερώντας έτσι τον ύπνο σου.

Η Artis προτείνει την κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα τρυπτοφάνης στην κυκλοφορία του αίματος.

«Η τρυπτοφάνη είναι το αμινοξύ που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει τις υπναγωγές σεροτονίνη και μελατονίνη, που είναι νευροδιαβιβαστές που επιβραδύνουν την κυκλοφορία των νεύρων και ηρεμούν τον εγκέφαλο.

Οι μπανάνες επίσης περιέχουν τρυπτοφάνη, οπότε είναι καλές για σνακ πριν τον ύπνο.

Πηγή: Independent


σχετικα αρθρα