ΑΜΥΝΑ

Π.Ρήγας: Στο τελικό τους στάδιο οι αλλαγές του νόμου περί προμηθειών

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 27 Φεβρουαρίου 2019, 18:00 / Ανανεώθηκε 27 Φεβρουαρίου 2019, 18:08
Π.Ρήγας: Στο τελικό τους στάδιο οι αλλαγές του νόμου περί προμηθειών
Facebook Twitter Whatsapp

Αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές κρίσιμων ανταλλακτικών για την εύρυθμη λειτουργία των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι αλλαγές στο υπάρχοντα νόμο περί προμηθειών, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και αναμένεται να κατατεθεί συντόμως στο Κοινοβούλιο προς επεξεργασία και ψήφιση, ώστε έτσι να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ευελιξία στις αγορές κρίσιμων ανταλλακτικών για την εύρυθμη λειτουργία των τριών Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), όπως σημείωσε ο Αναπληρωτής ΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθηνε στην εκδήλωση  κοπής της πίτας του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ), στην πλατεία Ρηγίλλης των Αθηνών.

«Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική έχει προχωρήσει σημαντικά. Η πραγματοποίηση των απαραίτητων αλλαγών στο νόμο περί προμηθειών για την ενίσχυση της ταχύτητας, της διαφάνειας, της ευελιξίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του συστήματος προμηθειών των ΕΔ, είναι και αυτή πολύ σημαντική. Ο νόμος είναι στο τελικό στάδιο, υπάρχει μικρή καθυστέρηση, αλλά θα ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο και να διαμορφώσει μεγαλύτερη ευελιξία» σημείωσε χαρακτηριστικώς. Και πρόσθεσε: «Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μέλλον, υπάρχει προοπτική στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, δημόσια και ιδιωτική αμυντική ιδιαίτερα ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την προώθησή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τη συμμετοχή της Ελλάδας στις σχετικές ευρωπαϊκές εξελίξεις δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Η συνεργασία όλων των μορφών και κλάδων της αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να δώσει την επόμενη περίοδο μεγάλη ώθηση στην οικονομία μας και αυτό είναι το στοίχημα για το 2019. Είναι εθνικός στόχος».

Αναφορικώς με το ρόλο της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ, ο Π.Ρήγας, τόνισε τα εξής: «Καταφέραμε με στοχευμένες και μεθοδικές κινήσεις να αποδείξουμε ότι οι σχέσεις των ΕΔ και των εταιρειών παραγωγής αμυντικού υλικού δεν είναι και δεν μπορεί να είναι μια σχέση εξάρτησης. Είναι και πρέπει να είναι μια σχέση σεβασμού, συνεργασίας και διαφάνειας, που μπορεί και πρέπει να είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές», σημείωσε, προσθέτοντας: «Η ΓΔΑΕΕ αποτελεί το κλειδί και το σημείο αναφοράς αυτής της συνεργασίας».

Παράλληλα ο ίδιος κάλεσε «όλη την κοινωνία, όλες τις παραγωγικές δυνάμεις με αφορμή την κρίση που περάσαμε, να διαμορφώσει έναν αναστοχασμό για το πώς αντιλαμβανόμαστε την ανάπτυξη και την οικονομία. Τα προβλήματα της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας είναι δεδομένα και έχουν βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Δεν το λέω αυτό με την έννοια της στοχοποίησης των προηγούμενων. Συνιστά όμως μια πραγματικότητα, μια αλήθεια και πρέπει να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού και αξιολόγησης, προκειμένου να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να βγουν μπροστά, να επιλέξουν τις δυνατότητές τους και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος», ανέφερε χαρακτηριστικώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της ετήσιας εκδηλώσεως της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του ΣΕΚΠΥ, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τάσος Ροζολής απένειμε τιμητικώς τον θυρεό του ΣΕΚΠΥ στον ΑΝΥΕΘΑ, καθώς και τιμητική πλακέτα στον επικεφαλής Γενικό Διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, «ως αναγνώριση των άοκνων ενεργειών του ως επικεφαλής της ΓΔΑΕΕ, για την προώθηση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων, στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών και σύσσωμη η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δια των εκπροσώπων των εταιρειών της φυσικά.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr