ΑΜΥΝΑ

Στρατηγική δύο ταχυτήτων από Τουρκία: Η άσκηση απόβασης σε νησί του Αιγαίου και τα λόγια... φιλίας του Ακάρ

Δημοσίευση 5 Μαρτίου 2019, 10:00 / Ανανεώθηκε 5 Μαρτίου 2019, 10:05
Facebook Twitter Whatsapp

Σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί πιο διαλλακτικός ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι η Άγκυρα εργάζεται για την βελτίωση των σχέσεων της με την Ελλάδα, ωστόσο, επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας, ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της στο Αιγαίο και την Μεσόγειο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σενάριο απόβασης σε νησί του Αιγαίου εφαρμόστηκε στο σημερινό μέρος της τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», που ξεκίνησε στις 27 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου. «Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ωστόσο πως «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας τους έθνους μας».

Με το πρώτο φως της ημέρας, το εγχώριας κατασκευής πολεμικό πλοίο Bayraktar κατέφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε το νησί «Χεκιμλί», το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, ανήκει σε εχθρική χώρα.

Κομάντος αμφίβιων καταστροφών αποβιβάστηκαν από το πλοίο για να επιχειρήσουν να καταλάβουν το εν λόγω νησί. Επικεφαλής της ομάδας των κομάντος είναι ο αντιναύαρχος Ιμπραχίμ Οζντέμ Κοτσέρ.

Νωρίτερα, πλοία-ναρκαλιευτές καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί του εχθρού από νάρκες, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στους κομάντος, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον αέρα με ελικόπτερα ΑΤΑΚ να παρακολουθούν και να συνεπικουρούν την απόβαση.

Ακάρ: Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα

«Στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, στο πλαίσιο της άσκησης.

«Με την γειτονική χώρα Ελλάδα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας σε καλύτερο επίπεδο», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε:

«Με τις συναντήσεις μας με τους ομολόγους μας, με τις επιτροπές που κάνουν συναντήσεις εργαζόμαστε για να φτάσουν οι σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο».«Βέβαια στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα εργαζόμαστε ακατάπαυστα και χωρίς καμία έλλειψη για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας τους έθνους μας», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μέσω ασυρμάτου απηύθυνε μήνυμα προς τους συμμετέχοντες στρατιώτες και ναυτικούς στην άσκηση.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των υπό-επιτροπών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, έκανε λόγο για «επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα».

«Όσον αφορά στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία, αντιδρούμε στις προκλήσεις στο χώρο του Αιγαίου, όπου δυστυχώς ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των εθνικών χωρικών υδάτων φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και στη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.