current views are: 1

5 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση19:20

Ελληνογερμανική αμυντική συνεργασία σε πολλαπλά επίπεδα

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών

Δημοσίευση 19:20’
αρθρο-newpost

Τα θέματα που κυριάρχησαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών

Σε τρία επίπεδα κινείται (και θα κινείται) στο μέλλον η αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Γερμανίας, όπως προέκυψε από τις κοινές δηλώσεις των Υπουργών Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος Ευάγγελου Αποστολάκη και της Γερμανίας Dr. Ursula von der Leyen, μετά τη συνάντηση και τις συνομιλίες που είχαν σήμερα το απόγευμα. Τα επίπεδα αυτά είναι το διμερές, το επίπεδο ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπου στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, τα 30 προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) της ΕΕ, για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητος της ευρωπαϊκής αμύνης, που βρίσκονται στο στάδιο υλοποιήσεως και συμμετέχουν αμφότερες οι χώρες, διερευνητικές συνεργασίες σε θέματα εξοπλισμών, ιδιαιτέρως ναυτικών εξοπλισμών, εξ ου και η παρουσία στην ελληνική αντιπροσωπεία του επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ) Αντιναυάρχου ε.α. Κυριάκου Κυριακίδη κλπ.

Δύο θέματα κυριάρχησαν στις δηλώσεις των δύο υπουργών μετά τη συνάντησή τους ως επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, η συμφωνία των Πρεσπών και το μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ο ΥΕΘΑ Ε. Αποστολάκης σχολίασε ότι η «συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί παράδειγμα επίλυσης μιας μακροχρόνιας διαμάχης με ειρηνικά μέσα», ενώ η Γερμανίδα ομόλογός του πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία είναι μία πραγματική ευρωπαϊκή συμφωνία καθώς στηρίζεται στις αρχές και αξίες της Ευρώπης». «Μετατρέψατε ένα πρόβλημα σε ευκαιρία», τόνισε χαρακτηριστικώς.

Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε για άλλη μία φορά την ετοιμότητα της χώρας μας να υποστηρίξει το μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, στη διάρκεια των ενταξιακών διαδικασιών της στο ΝΑΤΟ, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τη Γερμανίδα ομόλογό του για την υποστήριξη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. «Η Γερμανία δεν παρέχει μόνο υλικά και μέσα αλλά έχει και την τακτική διοίκηση της δύναμης του ΝΑΤΟ που δρα στο Αιγαίο», τόνισε προσθέτοντας για άλλη μία φορά ότι «είναι υψίστης σημασίας η παραμονή των συμμαχικών πλοίων στο αρχιπέλαγος καθώς με τη δράση τους μειώθηκαν οι ροές μεταναστών και προσφύγων από τις τουρκικές ακτές».

Η Γερμανίδα ΥΠΑΜ από την πλευρά της επισήμανε ότι σε μία δύσκολη περιοχή η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών σε κοινές αποστολές,  όπως στο Αιγαίο, ενισχύει τη νόμιμη μετανάστευση η οποία είναι το καλύτερο όπλο  για να αντιμετωπιστεί η  παράνομη μετανάστευση.

Ακολούθως η ίδια προέτρεψε τη χώρα  μας να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική αποκλιμακώσεως της εντάσεως με την Τουρκία, θέμα για το οποίο ο Ε. Αποστολάκης επανέλαβε ότι «δυστυχώς έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις ώστε  να αναδιατυπώσουμε μία θετική ημερήσια διάταξη, για να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Αναφορικώς με το πρόγραμμα PESCO της ΕΕ, μεταξύ αυτών είναι το πρόγραμμα στρατιωτικής κινητικότητας και το δίκτυο κόμβων Διοικητικής Μέριμνας, οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης Ελλάδος και Γερμανίας συμφώνησαν στη συγκρότηση διμερούς  υψηλόβαθμης ομάδας «προκειμένου να διευθετήσουμε ό,τι θέματα έχουμε και να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μαζί», όπως σημείωσε η κυρία von der Leyen.

«Συνολικά, είμαι πολύ ευγνώμων που αποφασίσαμε να σχηματίσουμε μία υψηλόβαθμη ομάδα μεταξύ των χωρών για να διευθετήσουμε ό,τι θέματα έχουμε και να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες που έχουμε μαζί είτε είναι σε κοινές εμπειρίες σε διμερή συνεργασία, μιλάω για τις αποστολές, ή αν με ρωτάτε π.χ. για το γερμανο-ολλανδικό Σώμα Στρατού και τις εμπειρίες που έχουμε αποκομίσει, θα θέλαμε να τις μοιραστούμε μαζί σας, αλλά και την απογραφή των προμηθειών μεταξύ των χωρών μας, να τη βελτιώσουμε κα να τη θέσουμε σε νέα θεμέλια. Το ίδιο ισχύει και για τις υπάρχουσες δραστηριότητές μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» τόνισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αν και αρχικώς είχαν συμφωνηθεί να γίνουν κάποιες ερωτήσεις από τους Έλληνες και τους Γερμανούς δημοσιογράφους, κάτι που ακούστηκε καθαρώς, ακολούθως μόλις οι δύο υπουργοί τέλειωσαν τις δηλώσεις τους και ένας Έλληνας στρατιωτικός συντάκτης ζήτησε το λόγο για να υποβάλλει ερώτηση, οι δύο υπουργοί έφυγαν μαζί από την αίθουσα χωρίς να τους υποβληθεί τελικώς καμία ερώτηση.