current views are: 1

1 Ιανουαρίου 1970
Δημοσίευση01:23

«Δύσκολος γείτονας» η Τουρκία: Τα ενεργειακά βάζουν «φωτιά» στη Μεσόγειο

Η στρατηγική της Άγκυρας και η εντεινόμενη απομόνωση της

Δημοσίευση 01:23’
αρθρο-newpost

Η στρατηγική της Άγκυρας και η εντεινόμενη απομόνωση της

Μήνυμα στη Δύση πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να προχωρήσουν αν δεν πάρει «μερίδιο» η Άγκυρα επιχειρεί να στείλει η Τουρκία.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η «Γαλάζια Πατρίδα» ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επιμένει πως «η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” είναι συμμέτοχη και του φυσικού πλούτου γύρω από το νησί. Έχει δικαιώματα στην περιοχή. Όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με αυτά τα δεδομένα».

Από τις αναφορές του Τούρκου υπουργού Άμυνας δεν θα μπορούσε να «απουσιάζει» και η Ελλάδα.

«Στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο εργαζόμαστε για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο κ. Ακάρ.

«Με την γειτονική χώρα Ελλάδα στα πλαίσια της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να φέρουμε το επίπεδο των σχέσεων μας σε καλύτερο επίπεδο. Με τις συναντήσεις μας με τους ομολόγους μας, με τις επιτροπές που κάνουν συναντήσεις εργαζόμαστε για να φτάσουν οι σχέσεις μας σε καλύτερο επίπεδο», σημείωσε ακόμα. Όμως παρά την προσπάθεια να εμφανίσει την Τουρκία ως χώρα που επενδύει στη φιλία με τους γείτονες της η ίδια η πολυδιαφημισμένη άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» καταρρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Και αυτό διότι στο πλαίσιο της «Γαλάζια Πατρίδας» την Τρίτη εφαρμόστηκε σενάριο απόβασης σε νησί του Αιγαίου.

Το σενάριο απόβασης στο πλαίσιο της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Το πρωί της Τρίτης το τουρκικής κατασκευής πολεμικό πλοίο Bayraktar έφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε το νησί «Χεκιμλί», το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, ανήκει σε εχθρική χώρα.

Πλοία-ναρκαλιευτές καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στους κομάντος ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον αέρα με ελικόπτερα ΑΤΑΚ να παρακολουθούν και να συνεπικουρούν την απόβαση.

Ειδικές δυνάμεις αμφίβιων καταστροφών αποβιβάστηκαν από το πλοίο για να επιχειρήσουν να καταλάβουν το εν λόγω νησί. Αυτά προέβλεπε η άσκηση απόβασης σε «εχθρικό» νησί το Αιγαίου.

«Ένας δύσκολος γείτονας»

Συνάντηση με τη Γερμανίδα ομόλογο του είχε την Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης.

Η Ούρσουλα Ντερ Λάιεν προέτρεψε τη χώρα  μας να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία. Απαντώντας ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως «δυστυχώς έχουμε ένα δύσκολο γείτονα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να ελαχιστοποιήσει τις εντάσεις ώστε  να αναδιατυπώσουμε μία θετική ημερήσια διάταξη, για να χτίσουμε μία σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό και την πιστή τήρηση του Διεθνούς Δικαίου».

Σε απομόνωση η Τουρκία

Η Τουρκία με την αδιάλλακτη στάση της έχει μείνει εκτός ενεργειακών σχεδιασμών γι’ αυτό όπως παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζεμ Γκιουρντενίζ, η άσκηση είναι ένα μήνυμα στις Δυτικές δυνάμεις που δεν επιθυμούν η Τουρκία να έχει πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές.

«Δεν θέλουν η Τουρκία να ενταχθεί στη ‘ναυτική λέσχη’ του ανεπτυγμένου κόσμου. Αν κοιτάξετε τους θαλάσσιους πολιτισμούς, θα δείτε ότι όλα τα ηγεμονικά κράτη είναι ναυτικές δυνάμεις με αυτοκρατορική κληρονομιά. Πρόκειται για μία ‘κλειστή λέσχη’: Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ιαπωνία κ.ο.κ…», σχολίασε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ο  Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, σε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, καταγγέλλει ότι στις 26 Ιανουαρίου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός και υποστηρικτικά σκάφη, συνοδευόμενα από τουρκικά πολεμικά πλοία, άρχισαν σεισμικές έρευνες στη νότια περιοχή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας

«Χαστούκι» με τα F-35 λόγω της εμμονής στους S-400

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η στάση της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο που αναγκάζει τους συμμάχους της να την βάλουν στο περιθώριο. Η επιμονή της Τουρκίας για αγορά S-400 είναι γνωστή από καιρό.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η αγορά του ρωσικού αντιεροπορικού συστήματος πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ πρόσφατα απέρριψαν αμερικανική αντιπρόταση.

Ειδικότερα, η πρόταση των ΗΠΑ για πώληση των αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας Patriot, προϋπόθεση της οποίας ήταν η Άγκυρα να αρνηθεί την αγορά των S-400 της Ρωσίας, απορρίφθηκε από την Τουρκία.

Το γεγονός αυτό λειτούργησε ως θρυαλλίδα εξελίξεων με την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EUCOM) να συστήνει στη Γερουσία να σταματήσει να προμηθεύει την Τουρκία με τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα F-35, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν «παγώσει» την αγορά των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή έγινε από τον διοικητή της EUCOM, Κέρτις Σκαπαρότι, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην αρμόδια επιτροπή για τους εξοπλισμούς της αμερικανικής γερουσίας.