current views are: 1

7 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση15:48

Εκδήλωση στη Σχολή Ευελπίδων για την επέτειο ενσωματώσης των Δωδεκανήσων

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Σχολής αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ημέρας και παρουσίασε τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδος «Αρχιπέλαγος»

Δημοσίευση 15:48’
αρθρο-newpost

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Σχολής αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ημέρας και παρουσίασε τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδος «Αρχιπέλαγος»

Εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων στη Μητέρα-Πατρίδα πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) με ομιλητές τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδος «Αρχιπέλαγος» Ευδοκία Βουβάλη, Κωνσταντίνα Τζιράρκα- Κελέκη και Νικόλαος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο μιας προγραμματισμένης από καιρό εκδηλώσεως, από την προηγούμενη διοίκηση ο νεοπροαχθείς σε Αντιστράτηγο και νυν διοικητής του Δ’Σώματος Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης, και υλοποίησε ο επίσης προχθές νεοπροαχθείς σε Υποστράτηγο, μέχρι πρότινος Υποδιοικητής της Σχολής Δημήτριος Χούπης.

Πράγματα συνήθη στις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδίως σε περίοδο τακτικών και εκτάκτων κρίσεων, που έστω και εμμέσως ακόμα και αυτά αποτελούν ένα πολύτιμο μάθημα ηγεσίας στους νεαρούς Ευέλπιδες όλων των τάξεων, οι οποίοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Τα μέλη της πολιτιστικής ομάδος υποδέχθηκαν ο Διοικητής της ΣΣΕ  Υποστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διευθυντής Στρατιωτικής Εκπαιδεύσεως Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Τσιρίδης, ενώ στο Αμφιθέατρο της Σχολής ήταν παρόντες όλοι οι Ευέλπιδες του Συντάγματος των Ευελπίδων με επικεφαλής τον Διοικητή τους Συνταγματάρχη (ΜΧ) Νικόλαο Γρέτσα. 

Στον χαιρετισμό του ο Διοικητής της Σχολής αναφέρθηκε στον συμβολισμό της ημέρας και παρουσίασε τα μέλη της Πολιτιστικής Ομάδος «Αρχιπέλαγος», ενώ η Ευδοκία Βουβάλη, αναφέρθηκε στις δράσεις της Πολιτιστικής Ομάδας «Αρχιπέλαγος» και στο ιδιαίτερο εκπαιδευτικό της έργο στα σχολεία, στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος κλπ.

Στη συνέχεια, ο Νικόλαος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην σημαντικότητα της γνώσεως της Ιστορίας, στους διαχρονικούς κατακτητές των Δωδεκανήσων, την γαιοστρατηγική σημασία των νησιών του Αρχιπελάγους και το περιεχόμενο του ντοκυμαντέρ (διάρκειας 40′ λεπτών) με τίτλο «Το χρονικό της Ενσωμάτωσης» που προβλήθηκε ακολούθως.

Μετά το πέρας της προβολής και την ανταλλαγή αναμνηστικών, ο Διοικητής της ΣΣΕ Υποστράτηγος Δ. Χούπης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του, αλλά και την συγκίνησή του βλέποντας στιγμιότυπα από μάχες σε μέρη όπου θήτευσε σαν διοικητής στην 80 ΑΔΤΕ στην Κω και  προσκάλεσε  την πολιτιστική ομάδα σε μελλοντικές ανάλογες παρουσιάσεις.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί (https://el.wikipedia.org/wiki) ότι στις 27 Ιουνίου 1946, στο Παρίσι, και στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών των τεσσάρων Δυνάμεων, αποφασίζεται να περιέλθουν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα σε μία απόφαση σταθμό και λόγω της ελληνικής στάσεως στο πλευρό των Συμμάχων στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947, υπογράφεται στο Παρίσι συνθήκη ειρήνης μεταξύ των Συμμάχων και των συνασπισμένων Δυνάμεων (μεταξύ αυτών και της Ελλάδος) από τη μία πλευρά και της ηττημένης Ιταλίας, η οποία από το Σεπτέμβριο του 1943 και μετά είχε περάσει στο πλευρό των Συμμάχων, σύμφωνα με την οποία η Ιταλία εκχωρεί στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα νησιά της Δωδεκανήσου και τις παρακείμενες νησίδες.

Στις 31 Μαρτίου 1947, ο τότε Βρετανός Διοικητής των συμμαχικών Δυνάμεων Κατοχής Δωδεκανήσου Ταξίαρχος Α.Σ. Πάρκερ, παραδίδει τη Στρατιωτική Βρετανική Διοίκηση στον Αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη ΒΝ και αρχίζει η μεταβατική περίοδος της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοικήσεως  Δωδεκανήσου.

Στις 9 Ιανουαρίου 1948, με το άρθρο 1 του Νόμου υπ’ αριθμ. 518 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα» της Δ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων, ορίζεται ότι: «Αι νήσοι της Δωδεκανήσου Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως και Καστελλόριζον, ως και αι παρακείμεναι νησίδες, είναι προσηρτημέναι εις το Ελληνικόν Κράτος από της 28 Οκτωβρίου 1947». Με τον νόμο αυτό, που αποτελεί τη ληξιαρχική πράξη της ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου στη μητέρα Ελλάδα, τερματίζεται το μεταβατικό στάδιο της ελληνικής στρατιωτικής διοίκησεως. Η 7η Μαρτίου 1948 ορίζεται ως ημέρα της πανηγυρικής τυπικής ενσωματώσεως., και την ημέρα αυτή πραγματοποιείται η επίσημη τελετή της ενσωματώσεως των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα. Τέλος, το 1955 η Δωδεκάνησος έγινε ξεχωριστός νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.