current views are: 1

9 Απριλίου 2019
Δημοσίευση05:24

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Πάντα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος με την Τουρκία

Αναφορικώς με το F-35, ο Αρχηγός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο των ΕΔ. Πρόσθεσε ότι «τρέχει μια σχετική μελέτη ύψους τριών εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η μελέτη μας δίνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δείχνει τι χρειάζεται για να ενταχθεί»

Δημοσίευση 05:24’
αρθρο-newpost

Αναφορικώς με το F-35, ο Αρχηγός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο των ΕΔ. Πρόσθεσε ότι «τρέχει μια σχετική μελέτη ύψους τριών εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η μελέτη μας δίνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δείχνει τι χρειάζεται για να ενταχθεί»

Για όλα τα θέματα της αμυντικής επικαιρότητας, όπως είναι η απόκτηση των F-35, η συνεργασία στο ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ αλλά και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, μίλησε χθες ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι), Χρήστος Χριστοδούλου, στους στρατιωτικούς συντάκτες στην εξ αναβολής ορισθείσα τρεις φορές συνάντηση των δύο πλευρών.

Αναφορικώς με το F-35, ο Αρχηγός επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να εξετάσουμε πως μπορεί να ενσωματωθεί στο σύνολο των ΕΔ. Πρόσθεσε ότι «τρέχει μια σχετική μελέτη ύψους τριών εκατ. ευρώ, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Αυτή η μελέτη μας δίνει όλα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα μας δείχνει τι χρειάζεται για να ενταχθεί». 

Για το Αιγαίο και τα ελληνοτουρκικά, ο Αρχηγός επισήμανε ότι «Πάντα υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση. Γιατί είναι αυτή είναι η τουρκική μέθοδος να προκαλεί. Εμείς εργαζόμαστε για να μην δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες». 

Για την αναβάθμιση της Διακλαδικής Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως μίλησε ακόμα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ «γιατί ακόμα δυστυχώς μιλάμε διαφορετική γλώσσα τα τρία όπλα», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, επισήμανε τα εξής: «O εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θέλουμε να είμαστε πιο συντονισμένοι, πιο συγχρονισμένοι. Ό,τι είχαμε σχεδιάσει χθες πρέπει να το ξαναδούμε σήμερα. Θέλω, στο πλαίσιο που ανέφερα παραπάνω, να χτίσουμε ισχυρές δυνάμεις αέρος, θαλάσσης και ξηράς με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει, και οι οποίες σε τόπο και χρόνο θα είναι εκεί για να προσφέρουν το μέγιστο των υπηρεσιών τους, με ό,τι πιο σύγχρονο σύστημα μπορούμε να έχουμε, και κυρίως τεχνολογία. Υπάρχει και φθηνή τεχνολογία, δεν είναι πάντα ακριβή. Υπάρχει και φθηνή τεχνολογία που πολλές φορές την προσπερνάμε και δεν την αξιοποιούμε όπως πρέπει και βέβαια έχουμε ένα θέμα συνεννόησης. Πρέπει να φτιάξουμε τις διαδικασίες, με τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Γιατί ακόμη δυστυχώς μιλάμε διαφορετική γλώσσα στα τρία όπλα». Και πρόσθεσε κάτι που είχε πρωτοπεί στην Ημερήσια Διαταγή της αναλήψεως των νέων του καθηκόντων. «Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Δεν είναι εύκολο το σχήμα αυτό θα είναι βασισμένο πάνω στους άξονες που έχουν προσδιορίσει οι αρχές πολέμου: ευελιξία, ταχύτητα, αιφνιδιασμός. Αυτό θέλω να γίνει σε τόπο και χρόνο, γιατί αυτό είναι το πιο σημαντικό για μας, ο τόπος και χρόνος. Γιατί μην ξεχνάμε η περιοχή που έχουμε να καλύψουμε είναι τεράστια. Οι δυνάμεις μας δεν είναι απεριόριστες, άρα αυτό που θα σχηματίσουμε, θα φέρει σε τόπο και σε χρόνο αυτό το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να επέμβει αποτελεσματικά. Αυτό μας ενδιαφέρει».

Αναφορικώς με την ελληνο-σκοπιανή αμυντική συνεργασία και τις προοπτικές της ο Πτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου σημείωσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν στη νέα αντίληψη, από τη στιγμή που γίνονται μέλη του ΝΑΤΟ, χρειάζονται μια βοήθεια για να μπουν σε ένα νέο σύγχρονο βηματισμό. Δεν είναι καθόλου εύκολες οι ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες. Ακόμη και για εμάς, πολλές φορές βρίσκουμε και σημεία που μας δυσκολεύουν ή πρέπει να ξεπεράσουμε. Βοηθώντας τους σε αυτήν την κατεύθυνση, θα μπορέσουμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους στη ΝΑΤΟϊκή αντίληψη, αλλά και σε μια συνεργασία, κυρίως αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Εμείς θέλουμε να τους βοηθήσουμε. Όπως είπα, ο τροχός έχει ανακαλυφθεί»

Ο ίδιος αφού επισήμανε ότι η συνεργασία έχει ήδη αρχίσει να προχωρά από την περασμένη Παρασκευή, ημερομηνία κατά την οποία ο ίδιος επισκέφτηκε τη γειτονική μας χώρα και είχε συναντήσεις με την σκοπιανή ΥΠΑΜ και τον Σκοπιανό ομόλογό του, πρόσθεσε:

«Καταρχάς έχουμε δώσει την ατζέντα των θεμάτων την οποία εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε. Η εκπαίδευση είναι η πρώτη στο θρανίο. Μετά είναι σε ένα εργαστήριο, μετά σε ένα χώρο εκπαίδευσης είτε ένα πεδίο βολής, είτε είναι μια άσκηση».

Επιγραμματικώς:

·Θα είναι ωφέλιμη η συνεργασία.

·Δώσαμε ατζέντα θεμάτων

·Θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και εδώ και εκεί  

·Θα τους στέλνουμε και ανθρώπους

·Συνεργασία στις Ειδικές Δυνάμεις

·Συμμετοχή σε ΝΑΤΟϊκά σχολεία

·Ασφάλεια πτήσεων

·Αεροπορική αστυνόμευση (Air Policing)

·Εκπαίδευση στο πολυεθνικό σχολείο ειρηνευτικών αποστολών του Κιλκίς

·Συμμετοχή στα σχολεία των Ειδικών Δυνάμεων

·Δεν έχει τεθεί θέμα οπλικών συστημάτων

·Σημαντική η ελληνική συμβολή στην έρευνα – διάσωση

 

Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε ακόμα:

·Οι αμυντικές δαπάνες παραμένουν στο 2% του ΑΕΠ και το ΥΠΕΘΑ δεν πρόκειται να ζητήσει από την κυβέρνηση αύξηση του ποσοστού αυτού.

·Η παραλαβή των 70 ελικοπτέρων επιθετικής αναγνωρίσεως OH-58D KIOWA WARRIOR από τον ΣΞ τοποθετείται στο θέρος του 2019.

·Με την παραλαβή του τελευταίου (10ου) μεταφορικού ελικοπτέρου CH-47D Chinook ολοκληρώνεται η σχετική συμφωνία 

·Στις αρχές Μαΐου προσδοκάται να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών Mirage-2000 και  Mirage 2000-5. Η διαδικασία έχει συναντήσει τεχνικά και νομικά ζητήματα. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά Μιράζ έχουν πλησιάσει σε τέτοια όρια ωρών πτήσεως που απαιτείται νέα βιβλιογραφία  από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό κονδύλι υπάρχει από το 2014.

·Προωθείται ο εκσυγχρονισμός των φρεγατών MEKO-200 και η σταδιακή αντικατάσταση των φρεγατών τύπου “S”.

·Στις αρχές Μαΐου θα γίνει η πρώτη πτήση και παραλαβή αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, το οποίο αποτελεί πολύ σημαντικό πρόγραμμα καθώς οι στρατηγικές πληροφορίες του θα αποφέρουν πάρα πολύ καλά αποτελέσματα τόσο επ ωφελεία  των εθνικών αναγκών όσο και ολοκλήρου του ΝΑΤΟ. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα με τον εκσυγχρονισμό στον οποίο υποβάλλεται μπορεί να ενεργεί σε βάθος 25-30 ετών. Το θέμα δεν είναι παλαιότητας του αεροσκάφους αλλά υποστήριξης και συντήρησης.

·Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν η διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό των 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16

·Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες για την πώληση των αεροσκαφών F-16 Block.30 με την Κροατία να είναι μία από τις υποψήφιες χώρες.

·Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μεταφορικών αεροσκαφών C-130 παρουσίασε καθυστερήσεις.

·Προωθείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών C-27.

·Σε υψηλή προτεραιότητα είναι η υποστήριξη των ελικοπτέρων Σούπερ Πούμα