ΑΜΥΝΑ

Παρελήφθη από το ΠΝ το πρώτο P-3B Orion της «ενδιάμεσης λύσης»

του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη - Δημοσίευση 18 Μαΐου 2019, 09:00 / Ανανεώθηκε 18 Μαΐου 2019, 09:21
Παρελήφθη από το ΠΝ το πρώτο P-3B Orion της «ενδιάμεσης λύσης»
Facebook Twitter Whatsapp

Τι είπε στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης. 

            Τη βοήθεια που αναμένεται να προσφέρουν τα νέα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion (ή P-3HN/Η από το “Hellenic Navy” ή σκέτο “Hellas”, όπως υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι θα μετονομαστούν τελικώς τα αεροσκάφη) στη γενικότερη προσπάθεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στην εκπλήρωση του ρόλου και της αποστολής τους στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικού Μεσογείου, επισήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, στη διάρκεια της χθεσινής τελετής παραδόσεως του πρώτου «αναβαθμισμένου» μερικώς αεροσκάφους της «ενδιαμέσου λύσεως» από τις κατασκευάστριες Lockheed Martin και την εν Ελλάδι συνεργάτη της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, στο Πολεμικό Ναυτικό.

            «Η συνεισφορά των ΕΔ στην εν λόγω εθνική προσπάθεια, υλοποιείται μεταξύ άλλων μέσω της άσκησης ενεργού αμυντικής διπλωματίας, η οποία εξυπηρετεί και έχει άμεσες προεκτάσεις στο πολιτικό σκέλος. Οι ισχυρές και αξιόπιστες ΕΔ μας, έχουν αναλάβει ένα ρόλο κλειδί στην προώθηση αμυντικών συνεργειών και λειτουργούν ως αγωγός επικοινωνίας μεταξύ χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Κόλπο. Και εκεί θα βοηθήσουν και τα αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικώς ο ΥΕΘΑ.

Ο ίδιος προηγουμένως αφού αναφέρθηκε στην συγκυρία του ότι αυτό το πρόγραμμα το ξεκίνησε ο ίδιος ως Αρχηγός ΓΕΝ και ευχαρίστησε τη Lockheed Martin, την EAB και τους εργαζόμενους στην τελευταία για την προσπάθειά τους να παραδώσουν χθες το αεροσκάφος, επισήμανε ότι «το αεροσκάφος P-3B, αποτελεί μια μοναδική πλατφόρμα από πλευράς, αυτονομίας, ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας, θα επιτρέψει στο ΠΝ να ανταποκριθεί επιτυχώς στις μελλοντικές απαιτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2040, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο στο Αιγαίο και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παράλληλα δε, συνιστά πλέον ένα εθνικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα».

Ο ΥΕΘΑ δεν παρέλειψε να σημειώσει επίσης ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτέλεσε την πλέον συμφέρουσα οικονομοτεχνική λύση, επισημαίνοντας παράλληλα τη συμβολή του στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακρατική συμφωνία ΗΠΑ-Ελλάδος, που ανακοινώθηκε το 2015, περιλάμβανε την επανενεργοποίηση ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας του P-3B Orion, το οποίο παραδόθηκε χθες. Η διακρατική συμφωνία συμπεριλαμβάνει επίσης τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων αεροσκαφών P-3B του ΠΝ μέσω του προγράμματος εκσυγχρονισμού και ανακατασκευής μέσης ζωής  των αεροσκαφών (Mid-Life Upgrade/MLU). Το πρόγραμμα MLU παρατείνει τη λειτουργική ζωή του αεροσκάφους κατά 15.000 ώρες πτήσεως, ενώ στη σύμβαση προβλέπεται και βαριά συντήρηση, που συμπεριλαμβάνει  συγκεκριμένα συστήματα αποστολών και διαχείρισης για τις ανάγκες τις Ελλάδας, νέα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους και  άλλα επικουρικά λειτουργικά συστήματα και υπηρεσίες.

Ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας επισήμανε ο εκσυγχρονισμός των P-3B είναι επιτακτική ανάγκη και έρχεται σε μία στιγμή που αυτά χρειάζονται επειγόντως στο Αιγαίο, προσθέτοντας ότι η αποτρεπτική στρατηγική που εφαρμόζει η χώρα μας καθιστά αναγκαίο τον εκσυγχρονισμό τους.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου στην ομιλία του επισήμανε ότι η αναβάθμιση των αεροσκαφών αυτών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το ΠΝ, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο ΑΠΑΙΤΟΥΝ την παρουσία των αεροσκαφών αυτό στο προσκήνιο.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ στην ομιλία του στη διάρκεια της τελετής μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Το ΠΝ είχε ανάγκη βελτίωσης και ενίσχυσης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Η παράδοση αυτού του πρώτου αεροσκάφους θα καλύψει, αρχικά, μια εξαιρετικής σημασίας επιχειρησιακή απαίτηση, ενώ ταυτόχρονα το ΠΝ προετοιμάζεται για την απόκτηση των πλήρως εκσυγχρονισμένων P-3 μέσα στα επόμενα έτη».

            Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Goeffrey Pyatt από την πλευρά του αναφέρθηκε στο ότι με το P-3B «ξαναγεννήθηκε ο αεροπορικός βραχίονας του ΠΝ», στάθηκε ιδιαιτέρως στη στρατηγική σημασία που διαδραματίζει η Ελλάδα ως «πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η Ταξιαρχία Στράϊκερ πρόκειται να φτάσει με πλοίο στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως και από εκεί να αναχωρήσει οδικώς προς Βουλγαρία για να συμμετάσχει σε ασκήσεις!

            Ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένις Πλέσσας σημείωσε την αξία που είχε το πρόγραμμα της «ενδιαμέσου λύσεως» της αναβαθμίσεως των αεροσκαφών, καθώς έτσι βοήθησε να στηθεί ολόκληρη η γραμμή παραγωγής στην ΕΑΒ που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για το μέλλον όπως σημείωσε χαρακτηριστικώς.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΒ Ζαχαρίας Γκίκας, τόνισε μεταξύ άλλων: «Μέσω του προγράμματος αυτού, η ΕΑΒ είχε τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα υψίστης τεχνικής και επιχειρησιακής αξίας»

            Στην τελετή παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Γεώργιος, ο οποίος τέλεσε και τον αγιασμό, επίτιμοι Α/ΓΕΝ, ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Αντιναύαρχος εα Κυρ. Κυριακίδης ΠΝ, μέλη του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Τανάγρας Βασίλειος Περγάλιας, ο Αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας και άλλοι προσκεκλημένοι.