current views are: 12

15 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση04:14

«Είναι πολλά τα λεφτά» για να επιβληθεί πραγματικό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Οι fake κυρώσεις των Ευρωπαίων 

Δημοσίευση 04:14’

Οι fake κυρώσεις των Ευρωπαίων 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παραδοθεί από την κατασκευάστρια ιταλική εταιρεία στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό το πρώτο από τα οκτώ συνολικά υπερσύγχρονα αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας ATR-72 ASW

Το πιο πιθανό είναι να το δούμε άμεσα στο Αιγαίο να αντικαθιστά τα  «γνωστά» από το καθημερινό δελτίο παραβιάσεων CN-235 τα οποία ίσως κληθούν να αναλάβουν περισσότερες αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι θα γράψουν «απουσίες» από το Αιγαίο. 

Το νέο απόκτημα θα αναλάβει φυσικά να κάνει την ίδια δουλειά, δηλαδή «σουρωτήρι» το FIR Αθηνών και τον ελληνικό εναέριο χώρο. 

Εξοπλισμένα με ό,τι πιο σύγχρονο στον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα ATR-72 ASW θα έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν πλήρη εικόνα πάνω από το Αιγαίο, να εντοπίζουν και να χτυπούν ακόμα και υποβρύχια αλλά και να μπλοκάρουν τις επικοινωνίες των ελληνικών πλοίων και αεροσκαφών.

Αρχικός τους στόχος ο εντοπισμός-αδύνατος έως τώρα-των υπερόπλων της Ελλάδας, των υποβρυχίων τύπου 214 όπως ο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ.  

Οι fake κυρώσεις των Ευρωπαίων 

Οι Ιταλοί φαίνεται ότι συμφωνούν σε εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία μετά την πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Προφανώς όχι όμως για τις συμφωνίες που ήδη «τρέχουν». 

Κλασικό παράδειγμα αμυντικής διπλωματίας και από τους Γερμανούς

Τάσσονται και αυτοί όπως φαίνεται υπέρ του εμπάργκο όπλων προς την Άγκυρα. Τι γίνεται όμως με τις υπάρχουσες συμφωνίες; 

Μέσα στο 2020 το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει το PIRI REIS, το πρώτο από τα έξι υποβρύχια κλάσης «214» όμοια με το δικό μας ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και τα υπόλοιπα τρία της ίδιας κατηγορίας που ανήκουν ήδη στο στόλο μας και επιχειρούν.

Τα τουρκικά «214» κατασκευάζονται στα ναυπηγεία της γειτονικής χώρας από την ίδια γερμανική εταιρεία η οποία πούλησε τα υποβρύχια στην Τουρκία και μάλιστα σε κόστος σαφώς χαμηλότερο από όσο τα αγοράσαμε εμείς. 

Η Ελλάδα τότε δεν φρόντισε πέρα από το γεγονός ότι τα πλήρωσε «χρυσά» να διασφαλίσει σε συμφωνία με τη γερμανική εταιρεία ότι τα ίδια υποβρύχια δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουληθούν και στην Τουρκία. 

Υποβρύχια τα οποία αποτελούν ένα από τα πλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων έναντι των τουρκικών.

Συμφωνίες που ήδη «τρέχουν» με την Τουρκία έχουν και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ για πώληση πολεμικού υλικού. Και αυτές φαίνεται αδύνατο να μπλοκαριστούν. Κατά συνέπεια, όσα ακούγονται για εμπάργκο όπλων ακόμα και αν ισχύσουν η Τουρκία το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια να συνεχίζει να εξοπλίζεται με ευρωπαικά όπλα. Μέχρι φυσικά την άρση του εμπάργκο, αν επιβληθεί τελικά. Και τότε θα μπορεί να υπογράψει και νέες συμφωνίες.

Επιπροσθέτως, ας μην ξεχνάμε ότι η τουρκική πολεμική βιομηχανία, υποστηρίζει αμέσως ό,τι της ζητηθεί από την στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, γεγονός που αποτελεί πραγματικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

 


σχετικα αρθρα