current views are: 11

7 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:00

Επίδειξη ισχύος του άξονα Αθήνας-Καΐρου με την άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 9» και η ανησυχία της Τουρκίας

Η επόμενη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο σε Αίγυπτο και Ελλάδα, πιθανότατα θα κρύβει δυο ευχάριστες εκπλήξεις

Δημοσίευση 05:00’

Η επόμενη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10», που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο σε Αίγυπτο και Ελλάδα, πιθανότατα θα κρύβει δυο ευχάριστες εκπλήξεις

Τρία πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρακολουθούσαν από απόσταση «ασφαλείας» τη μεγάλη διακρατική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 9», το τελικό στάδιο της οποίας εκτελέστηκε στο Μάλεμε Χανίων

Εκεί που πριν από σχεδόν ογδόντα χρόνια οι Κρητικοί έδιναν μαθήματα γενναιότητας, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μαζί με τις αντίστοιχες κυπριακές και τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους έδωσαν μαθήματα συνεργασίας. Και έδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η στρατηγική σύγκλιση των τριών χωρών προχωρά στηριζόμενη σε δυνατές βάσεις. 

Το τουρκικό επιτελείο το οποίο σταθερά τα τελευταία χρόνια παρακολουθεί κάθε δραστηριότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχει πλέον έναν ακόμη λόγο για να ανησυχεί. Τόσο τα μηνύματα που εκπέμπει συνεχώς το Κάιρο με αποδέκτη την Άγκυρα, όσο και η όλο και πιο έντονη στρατιωτική παρουσία των αιγυπτιακών δυνάμεων σε περιοχές ελληνικής κυριαρχίας-τις οποίες αμφισβητεί η Τουρκία-αποτελούν “καρφί” στην καρδιά του επεκτατισμού των γειτόνων. 

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα. Το νοτιοανατολικό Αιγαίο και η θάλασσα του Καστελόριζου. Τώρα ήταν η Κρήτη, η Κάρπαθος και τα Κύθηρα. Η θάλασσα νότια των Κυθήρων, το Κρητικό αλλά και το Λιβυκό Πέλαγος, με την άσκηση να φτάνει και πάλι μέχρι τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Περιοχές, που περιλαμβάνονται στους προκλητικούς χάρτες της «Γαλάζιας Πατρίδας» τους οποίους εμφανίζει επιδεικτικά η Άγκυρα ακόμα και πίσω από τον ίδιο τον Ερντογάν, βαμμένες κόκκινες. 

Ο Αιγύπτιος στρατηγός και υπουργός Άμυνας της μεγαλύτερης μουσουλμανικής χώρας στη Μέση Ανατολή, Μοχάμεντ Αχμέτ Ζακί, πριν παρακολουθήσει πάνω από τη φρεγάτα «ΨΑΡΑ» μαζί τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον Κύπριο ομόλογό τους, Σάββα Αγγελίδη, την αεροαποβατική ενέργεια στο Μάλεμε φέρεται να πρότεινε στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την περαιτέρω σύσφιξη των στρατιωτικών σχέσεων. Και μάλιστα με την δημιουργία μιας κοινής δύναμης που θα αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές εθνικής κυριαρχίας των δύο κρατών αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Αίγυπτος, η οποία έφερε στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» για μία ακόμη φορά τα πιο σύγχρονα όπλα της στη θάλασσα αλλά και τους επίλεκτους «ειδικοδυναμίτες» της, προχωρά με γοργούς ρυθμούς την ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος.

Εκτός από τα τελευταίας γενιάς πολεμικά πλοία που απέκτησε από τη Γαλλία «χτίζει» υποβρύχια αλλά και νέες φρεγάτες σε γερμανικά ναυπηγεία. Διαθέτει ήδη δύο ελικοπτεροφόρα και σημαντικό αριθμό μαχητικών F-16 και Rafale.

Από το 2015 όταν ανακάλυψε το μεγάλο ενεργειακό κοίτασμα Zohr στην ΑΟΖ της, επενδύει συνεχώς στο πολεμικό της ναυτικό έχοντας αντιληφθεί ότι αυτό θα προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στην θάλασσα. Συζητά να οριοθετήσει ΑΟΖ και με την Ελλάδα όπως έκανε στο παρελθόν και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Επιπλέον, αμφισβητεί ευθέως την πολιτική Ερντογάν που θέλει να εμφανίσει την Τουρκία ως την ηγέτιδα μουσουλμανική χώρα στην περιοχή. 

Η επίδειξη ισχύος του άξονα Αθήνας-Καϊρου εντάσσεται στο σχέδιο του Αιγύπτιου προέδρου Σίσι για «άνοιγμα» σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργία ενός πυλώνα ασφαλείας και συνεργασίας με την Ελλάδα. Και μπορεί το τελικό στάδιο της «ΜΕΔΟΥΣΑΣ 9» να προέβλεπε αεροαποβατική ενέργεια στο Μάλεμε, μια σειρά όμως από σενάρια που εκτελέστηκαν, όπως αυτό της προστασίας ή ανακατάληψης πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. είναι ενδεικτικά του προσανατολισμού της στρατιωτικής συνεργασίας των τριών κρατών. 

Η επόμενη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο σε Αίγυπτο και Ελλάδα πιθανότατα θα κρύβει δυο ευχάριστες εκπλήξεις. Σοβαρό είναι πλέον το ενδεχόμενο η τριμερής διακρατική άσκηση συνεργασίας να εξελιχθεί σε τετραμερής με συμμετοχή και των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη οι Γάλλοι φέρονται να έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή με ναυτικές δυνάμεις στη άσκηση. Άλλωστε, διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και με τις τρεις χώρες. Έχουν πουλήσει στην Αίγυπτο υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, όπως φρεγάτες Fremm, κορβέτες Gowind και τα μαχητικά Rafale. Ελπίζουν ότι σύντομα θα «κλειδώσει» και η συμφωνία με την Ελλάδα για την πώληση τουλάχιστον δύο ψηφιακών φρεγατών Belh@ra. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπλοκής περισσότερων χερσαίων δυνάμεων και εκτέλεσης σεναρίων ακόμα και πάνω σε νησιά ή βραχονησίδες.

 


σχετικα αρθρα