ΑΜΥΝΑ

«Πυρπολητής» στο Αιγαίο: Αιφνιδιαστικά στο Αρχιπέλαγος η «ατσάλινη γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων - Σενάριο ανακατάληψης νησιού

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 12 Δεκεμβρίου 2019, 07:00 / Ανανεώθηκε 23 Δεκεμβρίου 2019, 18:56
«Πυρπολητής» στο Αιγαίο: Αιφνιδιαστικά στο Αρχιπέλαγος η «ατσάλινη γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων - Σενάριο ανακατάληψης νησιού
Facebook Twitter Whatsapp

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε μικρό νησί του Κεντρικού Αιγαίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αιφνιδιαστικά έβγαλε στο Αρχιπέλαγος την "ατσάλινη γροθιά" των Ενόπλων Δυνάμεων ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. Ενεργοποίησε τη "Δύναμη Δέλτα" με σκοπό την εκτέλεση άσκησης ανακατάληψης νήσου ελέγχοντας τα αντανακλαστικά της και στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας και ισχύος.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες πλωτά και εναέρια μέσα με άνδρες Ειδικών Επιχειρήσεων κινήθηκαν με ταχύτητα και ακρίβεια μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους αντίδρασης εκτελώντας άμεσα τη διαταγή ανακατάληψης μικρής ακατοίκητης νήσου στην "καρδιά" του Αιγαίου.

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αποβίβαση εχθρικών τμημάτων σε μικρό νησί του Κεντρικού Αιγαίου.

Φρεγάτες και πυραυλάκατοι, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μαχητικά f-16, ελικόπτερα Chinook με τμήματα της Ζ ΜΑΚ από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων, έλαβαν διαταγή ανακατάληψης Εθνικού Εδάφους.

Αθόρυβα και αποτελεσματικά χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα η πιο ισχυρή Διακλαδική Δύναμη Επιχειρήσεων των ΕΔ εκτέλεσε την άσκηση χθες τα χαράματα με απόλυτη επιτυχία. Έως νωρίς το απόγευμα όλες οι δυνάμεις είχαν επιστρέψει πίσω στις βάσεις τους.

Η "Δύναμη Δέλτα" αποτελεί Διακλαδική Δύναμη ειδικής σύνθεσης με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων.

Τόσο η δομή όσο και η δύναμή της μεταβάλλονται ανάλογα με τις τακτικές απαιτήσεις της επιχείρησης όπως κρίνει το ΓΕΕΘΑ στο οποίο υπάγεται απευθείας.

Στη "Δύναμη Δέλτα" ανήκουν:

Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών)η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Βασική αποστολή της είναι η ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρών νήσων​.

Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)το οποίο αποτελεί την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων. Αποστολή του μεταξύ άλλων είναι η συλλογή πληροφορίων και αναγνώριση μέσα σε εχθρικό έδαφος.

Η ΜΥΚ(Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών) οι περιβόητοι ΟΎΚαδες άριστα εκπαιδευμένοι στις καταστροφές και στην αναγνώριση ακτών.

Η 31 ΜΕΕΔ(Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας – Διάσωσης) με υψηλή εκπαίδευση σε αποστολές διάσωσης ιπτάμενων αλλά και κρούσης σε εχθρικό έδαφος.

Επιπλέον η "Δύναμη Δέλτα" μπορεί να ενισχυθεί αν απαιτηθεί από Πεζοναύτες,Καταδρομείς και Αλεξιπτωτιστές.

Ο «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά προγραμματισμένων αλλά και έκτακτων δραστηριοτήτων και των τριών κλάδων των ΕΔ την ώρα που οι Τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται.

Με συνεχή εκπαίδευση και πλήρη ετοιμότητα για άμεση επιχειρησιακή δράση απαντά το ΓΕΕΘΑ στους λεονταρισμούς της Άγκυρας.

Και οι τρεις Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων εξαντλούν κάθε δυνατότητα εκπαίδευσης δίνοντας έμφαση σε ρεαλιστικά επιχειρησιακά σενάρια. Οι ασκήσεις επικεντρώνονται στην άμεση αντιμετώπιση εχθρικής ενέργειας και μάλιστα όταν το στοιχείο του αιφνιδιασμού ανήκει στην αντίπαλη δύναμη.

Στόχος σε κάθε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι η συμμετοχή και των τριών κλάδων στο μέτρο του δυνατού. Για την διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων στην υψηλής δυσκολίας ''ευαίσθητη'' περιοχή του Αιγαίου, όπως εκτιμούν Επιτελείς, η πλήρης συνεργασία Στρατού Ξηράς, Πολεμικής Αεροπορίας και Πολεμικού Ναυτικού κρίνεται επιβεβλημένη.

Ειδικά η Πολεμική Αεροπορία το τελευταίο διάστημα είναι κυριολεκτικά πανταχού παρούσα. Με δυνατότητα να προσεγγίζει σε ελάχιστο χρόνο κάθε σημείο Εθνικού Εναέριου Χώρου, αποτελεί το μακρύ δόρυ των Ενόπλων Δυνάμεων. Η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής σε συνδυασμό με την ισχύ χερσαίων δυνάμεων ή Μονάδων του Ναυτικού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα σε οποιοδήποτε θέατρο επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr