ΑΜΥΝΑ

Η υποκρισία Ακάρ και η πραγματικότητα στο Αιγαίο - Τουρκική πρόκληση: Προειδοποίηση σε ελληνικά μαχητικά που πετούσαν προς Χίο-Οινούσσες ότι προσεγγίζουν επικίνδυνα το τουρκικό FIR

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2020, 10:56
Η υποκρισία Ακάρ και η πραγματικότητα στο Αιγαίο - Τουρκική πρόκληση: Προειδοποίηση σε ελληνικά μαχητικά που πετούσαν προς Χίο-Οινούσσες ότι προσεγγίζουν επικίνδυνα το τουρκικό FIR
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2020 οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά έχουν αγγίξει τις 78

Για πολλοστή φορά ο Χουλουσί Ακάρ τόσο ως υπουργός άμυνας όσο και ως Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έκανε χθες λόγο για προσπάθεια μείωσης της έντασης στο Αιγαίο ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του. Αυτή τη φορά απέναντί του είχε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε ζητήσει να αποχωρήσουν οι Ελληνικές φρουρές από 16 νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, τόσο στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα όσο και στις Πολεμικές Μοίρες τα ελληνικά «γεράκια» έκαναν το καθιερωμένο Debriefing. Τον απολογισμό της ημέρας δηλαδή για όσα έγιναν στο Αιγαίο και πάνω από τα Ελληνικά νησιά από τα ξημερώματα.

Τι είπε ο Χουλουσί Ακάρ στο Νίκο Παναγιωτόπουλο; Ότι ακριβώς του είχε πει και τον περασμένο Οκτώβριο όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά. Τα ίδια που είχε πει και στον Ευάγγελο Αποστολάκη όταν είχαν συναντηθεί τόσο με την ιδιότητα των υπουργών άμυνας όσο και αυτή των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ νωρίτερα. Να μειωθεί η ένταση, να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να δοθεί έμφαση στις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και όχι μόνο δεν μειώθηκε η ένταση αλλά αυξήθηκε κατακόρυφα τόσο σε επίπεδο εμπρηστικών δηλώσεων όσο και σε επίπεδο ενεργειών στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και οι ιπτάμενοι στο τέλος κάθε ημέρας δεν αναλύουν δηλώσεις αλλά ενέργειες. Και οι ενέργειες των Τούρκων πιλότων δείχνουν ξεκάθαρα ότι λαμβάνουν τις ανάλογες διαταγές.

Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του 2020 οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά έχουν αγγίξει τις 78 και οι εμπλοκές ελληνικών και τουρκικών μαχητικών έφτασαν τις 105. Η εικόνα την οποία έχουν οι Έλληνες ιπταμένη είναι ξεκάθαρη. Κάθε φορά που ελληνικό μαχητικό περνάει τον 25ο Μεσημβρινό δηλαδή το μέσο του Αιγαίου ακόμα και άοπλο για εκπαιδευτική πτήση η τουρκική πολεμική αεροπορία απογειώνει άμεσα οπλισμένα μαχητικά και τα στέλνει πάνω τους. Όπως δηλαδή έγινε και χθες.

Ταυτόχρονα οι Τούρκοι πιλότοι φαίνεται ότι έχουν λάβει εντολή όχι απλά να παραμένουν όσο το δυνατό περισσότερο μέσα στο FIR Αθηνών και κυρίως μέσα στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο δηλαδή 10 μίλια από τις ελληνικές ακτές.

Να αγνοούν το γεγονός ότι τα ελληνικά μαχητικά τους έχουν προσεγγίσει και τους ζητούν να αποχωρήσουν και να πετούν επιδεικτικά πάνω από ελληνικά νησιά τα οποία έχει «στοχοποιήσει» η Άγκυρα. Είτε πρόκειται για τις Οινούσσες και την Παναγιά, είτε για το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, τους Αρκιούς και τους Λειψούς είτε για το Σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες με προκλητικό τρόπο το τουρκικό ραντάρ προειδοποίησε ελληνικά μαχητικά τα οποία πετούσαν προς τη Χίο και τις Οινούσσες για εκπαιδευτική πτήση ότι προσεγγίζουν επικίνδυνα το τουρκικό FIR και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν. Ταυτόχρονα απογείωσαν οπλισμένα μαχητικά και τα έστειλαν κατά πάνω τους. Τα άοπλα ελληνικά F-16 κινήθηκαν Δυτικά την ώρα που το ΑΤΑ «φόρτωσε» την περιοχή με «γαλάζια» φτερά τα οποία έσπευσαν από διαφορετικές κατευθύνσεις.

Από την 17η Οκτωβρίου όταν τα ελληνικά «γεράκια» πέταξαν πάνω από την ελεύθερη Κύπρο και «σμπαράλιασαν» την τουρκική αεράμυνα οι γείτονες έχουν πάρει μια σειρά από σκληρά μαθήματα στον αέρα ωστόσο δεν αλλάζουν την προκλητική τακτική τους. Τα μαχητικά τους κάθε μέρα βρίσκονται μέσα στα ελληνικά σκοπευτικά και κυρίως τα «γαλάζια» φτερά είναι πάντα περισσότερα στον αέρα.