ΑΜΥΝΑ

Προκλητικό κρεσέντο από την Τουρκία: Ναρκοθετημένες συνομιλίες για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2020, 09:50
Προκλητικό κρεσέντο από την Τουρκία: Ναρκοθετημένες συνομιλίες για τα στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης
Facebook Twitter Whatsapp

Οι Έλληνες Επιτελείς αν και διστακτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να καθίσουν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι του διαλόγου με τους γείτονες.

Με 14 ακόμη πτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά η τουρκική πολεμική αεροπορία έκλεισε την εβδομάδα αναβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το προκλητικό της κρεσέντο στο Αιγαίο. Κάνοντας πιο έντονο τον προβληματισμό για την σκοπιμότητα αλλά και την αποτελεσματικότητα των συζητήσεων που αρχίζουν τη Δευτέρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Θα βοηθήσει σε κάτι αναρωτιούνται ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες Επιτελείς αν τελικά συμφωνηθεί για παράδειγμα να ανοίξει απευθείας τηλεφωνική επαφή μεταξύ των δύο Αρχηγείων Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στο Εσκί Σεχίρ;

Η Αθήνα ακόμα και τώρα φαίνεται ότι έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης, αλλά τι μπορεί να κάνει τονίζουν με έμφαση ανώτατες στρατιωτικές πηγές την ώρα που οι γείτονες διατάσσουν μαζικές υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά;

Ή όταν κάποιος νευρικός Τούρκος πιλότος κινείται με επικίνδυνους ελιγμούς εξαπολύοντας flares εναντίον μαχητικών που έχουν σπεύσει να τον αναχαιτίσουν μέσα στον ελληνικό Εναέριο Χώρο;

Άλλωστε, οι διαταγές για τις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων πιλότων και όχι μόνο έρχονται από πολύ ψηλότερα και όχι από το τουρκικό Επιτελείο. Και εκεί θα αποφασιστεί τελικά εάν και πότε δοθούν οι ανάλογες διαταγές είτε για κλιμάκωση είτε για ύφεση της έντασης.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όπως αναφέρουν στο Ελληνικό Επιτελείο ήταν το περιστατικό αιχμαλωσίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τουρκική περίπολο την 1η Μαρτίου 2018 στις Καστανιές του Έβρου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών διοικητών και ανοιχτοί ήταν και ενεργοποιήθηκαν αμέσως. Ωστόσο όπως είχαν παραδεχτεί οι ίδιοι οι Τούρκοι αξιωματικοί σε πρώτο χρόνο αλλά και ο τότε Αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ υπουργός άμυνας σήμερα Χουλουσί Ακάρ το ζήτημα βρισκόταν πέρα και πάνω από αυτόν.

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια αναφέρουν Έλληνες απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι για χρόνια έλαβαν μέρος σε ανάλογες επιτροπές. Και εφαρμόστηκαν από την τουρκική πλευρά είτε επιλεκτικά είτε καθόλου ανάλογα με τη συγκυρία. Ακόμα και στα πλέον απλά ζητήματα όπως η αποφυγή προκλήσεων σε Εθνικές και Θρησκευτικές εορτές.

Οι Έλληνες Επιτελείς αν και διστακτικοί δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να καθίσουν για μία ακόμη φορά στο τραπέζι του διαλόγου σε μια προσπάθεια να δώσουν μια νέα ευκαιρία στους γείτονες να αποδείξουν τις καλές προθέσεις που δηλώνουν ότι έχουν. Αυτές θα φανούν και από το τι κανούργιο θα επιχειρήσουν να βάλουν στην ατζέντα της συζήτησης.

Προς το παρόν το καινούργιο είναι η εκτίναξη των υπερπτήσεων σε πρωτοφανή επίπεδα και ταυτόχρονα η εμπρηστική ρητορική αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη θάλασσα, στον αέρα και φυσικά η προσπάθεια να χαρακτηριστούν "γκρίζα" μια σειρά από Ελληνικά νησιά και νησίδες.

Το καθημερινό τείχος προστασίας που υψώνει στο Αιγαίο η Πολεμική μας Αεροπορία φαίνεται ότι όχι μόνο έχει εκνευρίσει αλλά και αιφνιδιάσει την Άγκυρα.

Έπειτα από μια δεκαετία κρίσης τα ελληνικά "φτερά" τουλάχιστον στον τομέα της αναχαίτισης δείχνουν ανεπηρέαστα και δίνουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες απέναντι στα 10 τουρκικά F-16 βρέθηκαν 18 ελληνικά μαχητικά F-16 αλλά και Mirage2000-5. Μάλιστα, τα γαλλικά αεροσκάφη με ορμητήριο την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο απέδειξαν για μία ακόμη φορά γιατί τα "Δελταπτέρυγα" αποτελούν ξεκάθαρο πολλαπλασιαστή ισχύος στο Αιγαίο. Είναι αυτά τα οποία αποτελούν τα μοναδικά και σίγουρα μέτρα οικοδόμησης αποτροπής απέναντι στα αμφίβολα-παρά τη συνεχή Ελληνική προσπάθεια-Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τόνιζαν με νόημα ανώτατες στρατιωτικές πηγές.