ΑΜΥΝΑ

Ορθή επανάληψη από ΥΠΕΘΑ για τα ΜΟΕ και τις αθλητικές δραστηριότητες την ώρα που σημειωνόταν μπαράζ υπερπτήσεων

Δημοσίευση 20 Φεβρουαρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 20 Φεβρουαρίου 2020, 20:17
Ορθή επανάληψη από ΥΠΕΘΑ για τα ΜΟΕ και τις αθλητικές δραστηριότητες την ώρα που σημειωνόταν μπαράζ υπερπτήσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Η αρχική ανακοίνωση και η… ορθή επανάληψη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ώρα που στο Αιγαίο σημειωνόταν μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων και παραβιάσεων, ενώ πολιτικοί αξιωματούχοι της γείτονος προχωρούσαν σε νέες προκλητικές δηλώσεις, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρωνόταν οι συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξέδωσε ορθή επανάληψη στη σχετική ανακοίνωση προς τους διαπιστευμένους συντάκτες απαλείφοντας [άγνωστο για ποιο λόγο] τις αναφορές στην ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματικών και τη συμμετοχή σε αθλητικές διοργανώσεις: «Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2020, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο».

Η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου με τις επίμαχες αναφορες«Ολοκληρώθηκαν σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2020, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελληνικής και Τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου, για την επιλογή δραστηριοτήτων υλοποίησης Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκαν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν ανταλλαγή επισκέψεων επιπέδου Διοικητών Σχηματισμών, ανταλλαγή άρθρων και συμμετοχή σε αθλητικές εκδηλώσεις. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών είχαν σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο».

Η εν λόγω ανακοίνωση εκδιδόταν την ώρα που στο Αιγαίο τουρκικά μαχητικά προχωρούσαν σε νέες προκλήσεις καθ΄όλη της διάρκεια της ημέρας. Ειδικότερα, δύο μαχητικά F-16 και ένα κατασκοπευτικό CN-235 προχώρησαν σε 45 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σε τρεις παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας.

Δύο αεροσκάφη ήταν οπλισμένα. Σημειώθηκαν δύο εικονικές αερομαχίες, ενώ πέντε εκ των παραβιάσεων ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τα τουρκικά F-16.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ τα δύο τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από:

  • Το Αγαθονήσι στα 24.000 πόδια στις 10:04 το πρωί,
  • Τους Αρκιούς στα 28.000 πόδια ένα λεπτό αργότερα,
  • Τους Λειψούς επίσης στα 28.000 πόδια στις 10:07 το πρωί,
  • Τους Αρκιούς ξανά στα 14.000 πόδια ένα λεπτό αργότερα και
  • Την Κίναρο στα 25.000 πόδια  στις 10:13 το πρωί.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Πρόκληση και από Τσαβούσογλου – Σκληρή απάντηση από Δένδια

Μέσα σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν και οι νέες προβοκατόρικες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να... συμβιβαστεί ο Ελλάδα και να κάνει «μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο TRT Haber δήλωσε, σύμφωνα με τον Μανώλη Κωστίδη, πως «υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά.  Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες.

Η Ελλάδα μαζί με την Ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποτε με την Αίγυπτο κάποτε με το Ισραήλ να απομονώσουν την Τουρκία.  Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Εμείς λέμε στην Ελλάδα ᾽με εσάς μπορούμε να συμφωνήσουμε αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Να είστε έτοιμοι να μοιραστείτε στην ανατολική Μεσόγειο. Όμως αν συνεχίσετε να σφετερίζεστε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων  θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα. Χωρίς ένταση εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοια βήματα. Όμως περιμένουμε ειλικρίνεια και από την απέναντι πλευρά».

Στην συνέχεια μίλησε για τις επαφές που είχε ο Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη«Στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος μας ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Μητσοτάκη και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο, κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας. Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο. Βέβαια, η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε. Εμείς λέμε στoυς Έλληνες, προσωπικά ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε.  Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε  στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ».

Άμεσα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε σκληρή απάντηση. «Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr