ΑΜΥΝΑ

Η ήττα στον Έβρο προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Τουρκία – Κρεσέντο προκλητικότητας στο Αιγαίο

του Κώστα Σαρικά - Δημοσίευση 27 Μαρτίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 27 Μαρτίου 2020, 11:03
Η ήττα στον Έβρο προκαλεί νευρικό κλονισμό στην Τουρκία – Κρεσέντο προκλητικότητας στο Αιγαίο
Facebook Twitter Whatsapp

Η αποτυχία των τουρκικών σχεδιασμών στον Έβρο έχει προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα καθώς όχι μόνο ο αρχικός στόχος δεν επιτεύχθηκε αλλά υπήρξαν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σχεδόν ένα μήνα μετά την πρωτοφανή προσπάθεια της Άγκυρας να μετατρέψει τον Έβρο σε αποσταθεροποιημένη ζώνη είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ασύμμετρη επίθεση των γειτόνων όχι απλά έχει πέσει στο κενό αλλά επιπλέον έχει φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από όσα προσδοκούσε η Τουρκία. Τις τελευταίες ώρες παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των Τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας προς τους μετανάστες οι οποίες έφτασαν ακόμα έως και την άσκηση βίας προκειμένου να τους ωθήσουν προς το Ελληνικό έδαφος χιλιάδες από αυτούς φαίνεται ότι εγκαταλείπουν τα σύνορα. Μέσα στη νύχτα μάλιστα κινήθηκαν προς το δάσος των Καστανιών και αφού έκαψαν σκηνές μεγάλος αριθμός φέρεται να έχει ήδη αποχωρήσει. Η τελευταία μάταιη προφανώς προσπάθεια προκειμένου οι μετανάστες να παραπλανηθούν για μία ακόμη φορά έγινε από τον Τούρκο υπουργό εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Με χονδροειδή ψέματα ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι τις τελευταίες εβδομάδες "από τα χερσαία σύνορα πέρασαν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα 148.360 πρόσφυγες και μετανάστες. Αώο τα θαλάσσια σύνορα πέρασαν 2.390''. Η αλήθεια φυσικά είναι εντελώς διαφορετική αφού όσοι πέρασαν ήταν ελάχιστοι και μάλιστα συνελήφθησαν από την Ελληνική Αστυνομία.

Ο Σοϊλού όμως για πρώτη φορά παραδέχτηκε ότι οι Τουρκικές αρχές προχώρησαν ακόμα και σε πυρά προς την Ελληνική πλευρά. Η Τουρκία απέτυχε στον Έβρο. Γιατί δεν υπολόγισε ότι αυτή τη φορά η Ελληνική αντίδραση θα είναι σθεναρή και αποφασιστική. Δεν υπολόγισε ότι 'Ενοπλες Δυνάμεις και Ελληνική Αστυνομία θα καταφέρουν να μετατρέψουν τα 212 χλμ συνόρων σε απροσπέλαστο τείχος. Αυτό που πέτυχαν τελικά οι γείτονες είναι να εκτινάξουν στα ύψη το ηθικό των Ελληνικών Δυνάμεων και να προκαλέσουν την ομόθυμη στήριξή τους από την κοινωνία και ιδιαίτερα από τους ακρίτες κατοίκους στην προσπάθεια που κάνουν να σφραγίσουν τα σύνορα.

Ταυτόχρονα έδειξαν ότι οι δικές τους δυνάμεις τόσο του στρατού ξηράς όσο ακόμα και οι επίλεκτες δυνάμεις της Αστυνομίας, οι Polis Ozel Harekat αλλά και η στρατοχωροφυλακή Jadarma μόνο πολυδιαφημισμένες είναι γιατί στην ουσία απέτυχαν να προκαλέσουν ρήγματα στα Ελληνικά σύνορα.Ειδικά οι Polis Ozel Harekat εμφανίστηκαν στον φράχτη συνοδεία δεκάδων τηλεοπτικών συνεργείων σε μια προσπάθεια να κλονίσουν το ηθικό των φρουρών του 'Εβρου. 'Οσο όμως περνούν οι μέρες αποδεικνύονται απλά ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα στο show προπαγάνδας των γειτόνων. Ο νευρικός κλονισμός της 'Αγκυρας έχει ως αποτέλεσμα την πρωτοφανή επίδειξη προκλητικότητας στο Αιγαίο με το μπαράζ υπερπτήσεων τις τελευταίες ημέρες πάνω από Ελληνικά νησιά. Από την περασμένη Δυετέρα 26 φορές τα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από ακριτικά νησιά αλλά και πάνω από τον 'Εβρο.Πλέον οι Τούρκοι πιλότοι έχουν διαταγές να πετούν για λίγο πάνω και από μεγαλύετρα νησιά όπως η Χίος και η Λέσβος πέρα από τις συνήθεις πτήσεις στα μικρότερα νησιά του Αρχιπελάγους.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι χθές ένα μόλις ζεύγος Τουρκικών f-16 ήταν αυτό το οποίο προχώρησε σε 6 υπερπτήσεις καταδιωκόμενο συνεχώς από τουλάχιστον 4 Ελληνικά μαχητικά. Ανήμερα την 25η Μαρτίου πάνω από το Αιγαίο η Τουρκία έστειλε 6 μαχητικά την ώρα που 40 Ελληνικά ''γεράκια'' πετούσαν σε κάθε γωνιά της χώρας από τον 'Εβρο έως και το Καστελόριζο. Οι 'Ελληνες επιτελείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το τελευαταίο διάστημα η ισχύς της Τουρκικής αεροπορίας τουλάχιστον σε έμψυχο δυναμικό έχει υποστεί νέα πλήγματα προφανώς εξαιτίας και των επιπτώσεων της φονικής πανδημίας. Τόσο η αποτυχία των γειτόνων στον 'Εβρο όσο και η αδυναμία τους στον αέρα παρά τις προκλήσεις όχι μόνο δεν κάνουν το Ελληνικό Επιτελείο να επαναπαύεται αλλά αντίθετα επιφέρουν αυξημένη εγρήγορση σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η Τουρκία ψάχνει απεγνωσμένα μια ''νίκη'' ειδικά τώρα κάτι το οποίο γνωρίζει κάλα η Αθήνα και λαμβάνει τα μέτρα της.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις